Dragomir Anđelković

Brutalno miješanje zapada s ciljem stvaranja haosa u Srpskoj

  • 25.09.2018. 10:55

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je evidentno da Republiku Srpsku čeka jedan težak period, te da atlantski centri moći, koji sada u miru pokušavaju da realizuju sarajevske ratne ciljeve, polako gube nerve jer su zacrtali da njihovi favoriti moraju da pobijede.

 

"Pošto je verovatno da će izgubiti, pokušaće da nemetnu mišljenje da su izbori namešteni. Ovo što sad imamo sa pokretom 'Pravda za Davida', gde se, pod izgovorom borbe za prava jednog stradalog momka, stvara preduslov za narandžaste proteste i revolucije, verovatno će kulminirati posle izbora", izjavio je Anđelković za portal "Iskra", komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika Srbija Aleksandra Vučića da će poslije izbora u BiH objaviti "frapantne dokaze u najbrutalnijem mešanju zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj". 

On smatra da srpske službe "veoma pažljivo prate dešavanja u BiH i da su svesni da zapadni činioci već duže vreme pokušavaju da organizuju obojene proteste, pa i revoluciju i na razne druge načine diskvalifikuju Milorada Dodika, da se već duže vreme vodi specijalni rat protiv Banjaluke sa ciljem da se sruši vlast koja brani Republiku Srpsku od dalje centralizacije i da se instaliraju oni koji bi prihvatili da se postepeno ostvare NATO ciljevi, a to znači Bosna koja bi brzo ušlo u NATO". 

"Srbija je svesna da Britanci, ali i druge zapadne zemlje već duže vreme rade na izazivanju nemira, na plasiranju raznih afera s ciljem da se stvori haos u Republici Srpskoj. Cinično je kada srpski opozicioni političari iz Republike Srpske, odnosno oni koji su na vlasti u Sarajevu, pričaju o mešanju Srbije ili Rusije, a neće da vide da već decenijama neko sa zapada radi protiv Republike Srpske i njihove matične države i evidentno je da su zbog dolaska na vlast spremni da žrtvuju nacionalne interese", istakao je Anđelković. 

Na pitanje koliko je realan scenario obojene revolucije u Banjaluci u ove predizborne dane ili neposredno poslije izbora, Anđelković kaže da "zapadni centri moći, odnosno atlantski centri moći, koji su nekada vršili agresiju na srpski narod, koji su stajali iza Sarajeva i koji posle Dejtona pokušavaju u miru da realizuju sarajevske ratne ciljeve, gube nerve". 

"Već dvadeset godina žele nešto, a to se ne ostvaruje. Reč je o pokušaju nametanja centralizacije u BiH. Svet se menja. Sve jače su Kina i Rusija, pa ti centri vide da im vreme ističe, postaju agresivni i za očekivati je da će pokušati da ospore izbore, jer su zacrtali da njihovi favoriti moraju da pobede. Pošto je vrlo verovatno da će izgubiti, pokušaće da nametnu mišljenje da su izbori namešteni kako bi pokušali da izazovu nemire", istakao je Anđelković. 

On je naglasio da je "evidentno da Republiku Srpsku čeka jedan težak period gde zapadnjaci polaze od toga da je budžet Republike Srpske prenapregnut i cilj je da se izazove haos dva-tri meseca posle izbora kako bi došlo do potpune fiskalne paralize kako ne bi bilo popunjavanja budžeta, pa samim tim ni penzija i plata. 

"Dakle, haos stvara nemogućnost za poslovanje, otežano poslovanje onemogućava punjenje budžeta, a to onda osećaju svi građani od prosvetara do zdravstvenih ranika, pa nadalje. Cilj je da se na taj način udari na Republiku Srpsku, da se izazovu nemiri, da posle nekog vremena visoki predstavnik interveniše, a sve bi se to završilo brisanjem Republike Srpske", upozorio je Anđelković. 

On je rekao da oni koji žele da organizuju Majdan u Banjaluci zapravo ne ruše Milorada Dodika, već državnost Republike Srpske. 

Na pitanje kako posjeta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova utiče na predizbornu atmosferu, on kaže da je Lavrov vrlo jasno rekao da Rusija stoji uz Republiku Srpsku, odnosno, uz onoga u Republici Srpskoj koga Rusija prepoznaje kao faktor odbrane interesa Republike Srpske, a samim tim i Rusije, jer cilj Rusije je da jaka Republika Srpska onemogući ulazak BiH u NATO. 

"Iako traži diplomatsku formu da deluje neutralno, Rusija svakako podržava Milorada Dodika, a nesumnjivo je da je Rusija uz Dodika, jer je Dodik uz Republiku Srpsku i Rusiju. Sastanak Dodika i Putina biće naredni korak u tom pravcu da Rusija pokaže ko je blizak njenim interesima i koga prepoznaju kao faktor odbrane interesa srpskog naroda. Rusija pruža Republici Srpskoj svaku podršku od geopolitičke do podrške u ekonomskoj sferi. Rusija je faktor koji sprečava dalju centralizaciju BiH. Putin će samo potvrditi da Rusija neće odustati od toga i, sa druge strane, svima će staviti do znanja da ukoliko neko pokuša da organizuje obojenu revoluciju i na nelegalan način dođe na vlast, da će Rusija biti protiv toga i da će podržavati legitimnu vlast u Banjaluci", istakao je Anđelković.