Brojni privrednici od ponedjeljka, nakon dva mjeseca, otvaraju opet svoja vrata

  • 06.05.2020. 19:09

Privreda se polako pokreće u Republici Srpskoj. Od ponedjeljka brojni privrednici, poslije skoro dva mjeseca, otvoriće opet svoja vrata i početi zarađivati, mada u nešto drugačijim uslovima.

Kako god bilo, jedva su dočekali da se vrate na svoja radna mjesta. Makaze u ruke 11. maja će uzeti i frizeri. Više nećete morati da improvizujete i šišate sami sebe i ukućane. 

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske su jasna uputstva: jedan klijent na 10 kvadratnih metara, razmak mora biti dva metra, a čekanje na uslugu unutar salona je zabranjeno. 

I tamo je, naravno, dezinfekcija na prvom mjestu. Frizeri s kojima smo razgovarali nam pričaju da se i do sada sve dezinfikovalo. Malo muke bi im, kažu, možda mogli zadati viziri koji postaju sastavni dio njihove obavezne opreme. Ipak, klijenti ne mogu da čekaju, narudžbe, kažu, pristižu sa svih strana. Poručuju, budite strpljivi, do nedjelje ćete znati svoj termin.

"Prvi put se susrećem sa tim i vidjećemo da li ćemo moći da izdržimo 8-10 sati rada sa vizirima, da li će biti naporno, zagušljivo, ali što se mora – nije teško. Naviknuću se. Dezinfekciona sredstva, maske, viziri, jednokratni ručnici, ogrtači, dezinfekciona sredstva prilikom ulaza, izlaza iz salona i kao što je nama već sastavni dio posla da svakodnevno radimo sa tim stvarima, dezinfekciona sredstva za klijente, za nas. Studio posjeduje i svoj lični vešeraj gdje se svakodnevno otkuhavaju peškiri i suše, tako da ništa nama to nije novo, ali eto, pridržavaćemo se uputa koje su nam institucije dale", rekao je Marinko Milojević, vlasnik Frizersko – kozmetičkog studija "Marin&co" Banjaluka.

U doba korone mnogima je najviše nedostajalo sjesti u baštu omiljenog kafića i popiti espreso, kakav samo tamo znaju napraviti. I oni će u ponedjeljak moći da ostvare tu želju, s tim da će biti na nešto većoj udaljenosti od gostiju koji sjede za drugim stolom. Za istim stolom mogu sjediti tri osobe, izuzetak su članovi jednog domaćinstva. Kada krenete na kafu, ne zaboravite ponijeti masku i rukavice. 

"To za nas nije ništa novo. Mi smo sposobni i voljni da preduzmemo sve zaštitne mjere, koje su god potrebne i propisane, samo da krenemo sa radom, zbog naših radnika, zbog naših gostiju, zbog mentalnog zdravlja. To je jedan početak i jedna stepenica koja je bitna za cijelo društvo", istakao je Željko Tešić, vlasnik ugostiteljskog objekta "Kafeterija 5".

I stomatološke ambulante su spremne za prijem prvih pacijenata. Tamo, naravno, dezinfekcija nije strana riječ. Oduvijek je na prvom mjestu, ali su, ipak, sada mjere pooštrene. Dezinfekcija nogu, mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, popunjavanje upitnika, pa tek onda, ako je sve u redu, sjedate u stolicu za put do ljepšeg osmijeha.

"Dragi pacijenti, ne možete više dolaziti u ambulantu kao nekada nenajavljeni, znači, striktno da se pacijenti telefonski najave i same ambulante će voditi računa da od kvadrature same njihove čekaonice da u isto vrijeme se u čekaonici ne nalazi veliki broj pacijenata, minimalna udaljenost je nekih 2 metra", naglasio je Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

Od 11. maja i mališani će se vratiti u svoje vrtiće. Preporuka štaba je da se radi sa minimalnim brojem djece uz uputstva o mjerama higijene koja je izdao Institut za zaštitu zdravlja. Kada ogladnite, ako vam se ne sprema hrana, od ponedjeljka su vam na raspolaganju i roštiljnice. Ako nakon toga poželite da sagorite kalorije, čekaju vas teretane na otvorenom. Sve to, naravno, uz mjere pojačane higijene.  
 

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.