Pojačanje EUFOR-u

Britanci vrše pritisak na Srbe, to će Dodiku dati vjetar u leđa

  • 10.06.2018. 13:34

Šef Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski smatra da Velika Britanija, povodom najave da će poslati 40 pripadnika svoje vojske kao pojačanje EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH, želi da izvrši pritisak na srpske birače, što će biti kontraproduktivno.

Deđanski je ocijenio da će to izazvati poseban otpor kod Srba koji smatraju da niko ne treba da na njih vrši pritisak. 

"Ako su hteli da spreče Milorada Dodika da pobjedi, mislim da će mu dati vjetar u leđa, što je za srpski narod u principu više nego dobro", rekao je Deđanski. 

Povodom pisanja britanskog "Tajms" da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore", Deđanski je rekao da je to očigledan primjer kako se krši međunarodno pravo i vrši pritisak na Dodika da ne pobjedi na izborima u BiH. 

On je napomenuo da Velika Britanija zvanično nije član EU i da nema pravo da vrši pritisak na srpske birače, kao i da je ta zemlja kroz istoriju radila protiv srpskih interesa, podsjetivši da su to htjeli i 2014. godine rezolucijom o Srebrenici. 

"Ako neka zemlja želi da obilježi našu zemlju kao genocidnu, to pokazuje namjere", naglasio je Deđanski. 

On je ocijenio da ova situacija ne bi trebalo da izazove problem već da pomogne da se srpsko glasačko tijelo homogenizuje i da podrži srpskog predstavnika, koji će braniti srpske interese. 

"Svi znamo da je to Milorad Dodik zbog čega su oni sada i uplašeni zato što su u Predsjedništvu BiH do sada radili oni Srbi koji su nekada radili u srpskom interesu, a nekada išli po svoje mišljenje u strane ambasade. Toga više neće biti", rekao je Deđanski. 

Ukoliko se bude poštovalo međunarodno pravo, Deđanski kaže da britanskih oficira i vojnika neće biti u oktobru u BiH. 

"Ali, mi smo naučili da se međunarodno pravo, što se tiče Srba, ne primenjuje i za nas postoje posebna prava", zaključio je Deđanski. 

I vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je najavljeno slanje britanskih vojnika u BiH kao pojačanje EUFOR-u tokom predstojećih izbora u funkciji političkog pritiska na Republiku Srpsku.

"Kako se baš sad operativni komandant EUFOR-a (DŽejms Everard) sjetio da mu trebaju ti vojnici? Treba vidjeti operativnu strukturu tih vojnika - da li su obavještajci ili su za elektronsko izviđanje, nadgledanje elektronskog spektra. Međutim, sve je u funkciji i u kontekstu izbora na prostoru Republike Srpske", rekao je Lazanski. 

On ističe da je zanimljiv termin koji su izabrali Britanci, a u kontekstu pisanja zapadnih medija da britanski vojnici dolaze da bi "spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore", naglasivši da ta antiruska histerija nije realna. 

"To je jedna histerija koja vlada na Zapadu i polako prerasta u jednu patologiju", smatra Lazanski. 

On je ukazao da su britanske agenture prisutne na ovim prostorima još iz vremena prije Drugog svjetskog rata i da "stoje iza svega". 

"One su glavne. Mi možemo da pričamo CIA i neki drugi...Međutim, Englezi rade u tišini, na duge staze i imaju svoju mrežu agenata od uticaja u politici", rekao je Lazanski.

Iz britanske Ambasade Srni je ranije rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i oficira u misije EU i NATO-a u BiH radi "sprečavanja uplitanja Rusije u opšte izbore u oktobru", već da je odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a DŽejmsa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga. 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.