Nenad Stevandić

Bosić radi protiv interesa Republike Srpske

  • 21.06.2018. 12:44

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da predstavnici Saveza za promjene svakodnevno daju primjer kako rade protiv Srpske i urušavaju njene interese.

Stevandić je novinarima u Banjaluci rekao da je najnoviji primjer nerada i neodgovornosti Saveza za promjene to što je Mladen Bosić u zajedničkoj akciji sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Safetom Softićem učestvovao u prepuštanju Bošnjacima funkcije predsjednika Nezavisnog odbora, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, van pravila koja su dogovorena. 

On je napomenuo da je Nezavisnim odborom rukovodilo lice srpske nacionalnosti Tatjana Klječanin-Martić, koja je radi odlaska na drugu funkciju razriješena dužnosti na svoj zahtjev. 

"Bosić nije zaštitio naše interese tako što je druga dva Srbina trebalo da imenuje da predsjedavaju ili novog koji je predložen iz Brčko distrikta, već je predsjedavanje prepustio predstavniku Bošnjaka koji je potpredsjednik i koji na to po dogovoru nema pravo", pojasnio je Stevandić. 

On je rekao da je to "primjer kako Bosić ispunjava želje Safeta Softića". 

"Isto tako prepustili su kontrolu nad obavještajnom službom, jer su u političkim obračunima smijenili predstavnika srpskog naroda zbog čega je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) bez ikakve kontrole i njome rukovode ratni kadrovi SDA", dodao je Stevandić. 

Stevandić kaže da je ovo primjer kako Savez za promjene jedno priča, a drugo radi i da je, kako ocjenjuje, njihov napad i rat protiv Republike Srpske isključivo u interesu onih koji su ih postavili na tu funkciju, a uglavnom predstavljaju SDA kao političku organizaciju koja je trenutno vođa vlasti u Savjetu ministara. 

On je rekao da predstavnici Saveza za promjene mogu ovo da poprave i da vrate srpskog predstavnika na predsjedavajuće mjesto jer mu ono pripada, kao i da vrate srpskog predstavnika u kontrolu rada obavještajne službe koje mu pripada. 

"Oni to ništa ne rade, jer su kompletan obavještajni i bezbjednosni aparat isporučili bošnjačkim ratnim kadrovima i prepustili im da rukovode, a sada im prepuštaju i nadzorna tijela", kaže Stevandić. 

Stevandić je pozvao predstavnike Saveza za promjene u Savjetu minitara da podnesu ostavke i napuste funkcije na koje su, kako tvrdi, izabrani voljom SDA ili da javno priznaju da su politička frakcija SDA koja radi u njihovom interesu.