Očekuje da se odredi tužilaštvo

Borenović: Anketni odbor smatra da "postoji sumnja da je David Dragičević ubijen"

  • 02.07.2018. 13:41

Predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da ovaj odbor smatra da "postoji sumnja da je David Dragičević ubijen", te očekuje da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

On je naglasio da Anketni odbor poziva sve institucije da djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza u vezi sa smrću Davida Dragičevića, treba da koriste relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove. 

Borenović je istakao da je Anketni odbor usvojio zaključak kojim se traži da nadređene institucije, zbog, kako kaže, evidentno učinjenih propusta, povreda procedura i pravila u ovom slučaju, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, direktora Policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana. 

"Anketni odbor traži da budu donesene odgovorajuće odluke o razrješenjima ovih lica, kao i svih koji su neadekvatnim ili protivpravnim činjenicama ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju", rekao je Borenović u Narodnoj skupštini, predstavljajući izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića. 

On je naglasio da Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca. 

"Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije predstavnika policije, koja je održana 26. marta vezano za stradanje Davida Dragičevića, a koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije. SRNA je tada prekršila pravila tačnog i fer izvještavanja, a sa RTRS vrijednosti profesionalnih i etičkih standarda", ocijenio je Borenović. 

Podsjetivši da ovaj odbor dostavio Skupštini izvještaj o stradanju Dragičevića od 323 stranice, on je naveo da je utvrđeno da građani i javnost, kako kaže, gube povjerenje u institucije sistema, što je potvrđeno u slučaju stradanja mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića. 

Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, predao je danas službenicima Narodne skupštine Republike Srpske pisma za sve poslanike parlamenta u kojima je izrazio očekivanje da oni jednoglasno usvoje izvještaj Anketnog odbora, formiranog s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja njegovog sina. 

Dragičević je rekao novinarima ispred Narodne skupštine da danas do 15.30 časova očekuje da Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci okvalifikuje ovaj slučaj kao ubistvo njegovog sina.