Analitičar Aleksandar Pavić

Boravak Željke Cvijanović u SAD šansa za približavanje stavova

  • 25.07.2018. 15:45

Analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je kao vrlo pozitivnu posjetu premijera Republike Srpske Željke Cvijanović SAD i susret sa užim timom američkog predsjednika Donalda Trampa, navodeći da su sada najveće šanse za obnovu srpsko-američkih odnosa i približavanje stavova, kao i upoznavanje sa najvećim problemima u BiH.

Pavić je rekao da je vrlo pozitivno to što je delegacija Srpske, odnosno premijer imala priliku da se sretne sa članovima užeg Trampovog tima, zato što predsjednik Srpske Milorad Dodik i Tramp govore vrlo sličnim, u stvari gotovo istim jezikom. 

"Oni imaju bliske stavove po raznim pitanjima. Međutim zbog učinka i (američkog ambasadora u BiH) Morin Kormak i prethodne administracije, praktično je predsjednik Srpske blokiran da stvarno napravi neki iskorak ka Trampovoj administraciji", rekao je Pavić. 

On je dodao da je ova posjeta dobar način da se zaobiđu te vještačke blokade zato što je na srednji rok vrlo moguće obnoviti srpsko-američke odnose sa Trampovom Amerikom. 

"Sa Trampovom Amerikom možemo da komuniciramo onako kako nikada nismo mogli ni sa Obaminom, ni sa Amerikom Klintonovih", rekao je Pavić. 

On je susret Cvijanovićeve sa Trampovim timom ocijenio kao "odličnu stvar", te dodao da se nada da je bilo prilike za bar neke kraće razgovore i razmjene mišljenja, da se vidi koliko ima bliskosti i podudarnosti u stavovima. 

Pavić smatra da je sa Trampovom Amerikom i Trampom samim, njegovim najbližim okruženjem, moguće pribiližiti stavove. 

"Sada je to najizvesnije, najveće su šanse za obnovu srpsko-američkih odnosa, nego što su bile poslednjih 25 godina. Tu šansu svakako treba iskoristiti", istakao je Pavić. 

On je dodao da treba jasno naglasiti i Trampovim ljudima koji su problemi u BiH i da oni potiču iz doba Klintonovih, koji su njemu zakleti neprijatelji, kao i od sadašnjih mešetarenja ljudi kao što je (biznismen DŽordž) Soroš "koji je isto zakleti neprijatelj Trampa". 

"Treba jasno naglasiti i da vide da veliki problem i sa islamistima, koji su se od Alije Izetbegovića, pa do Bakira Izetbegovića, učvrstili u BiH upravo zahvaljujući politici Trampovih zakletih neprijatelja. I da migrantska kriza pogađa i BiH, kao što pogađaju nelegalne migracije Ameriku", naveo je Pavić. 

Tako da, smatra Pavić, ima mnogo zajedničkih tema i mnogo zajedničkih stavova. 

"Postoji plodno tlo za buduću saradnju i mnogo bolju komunikaciju. Daj Bože da to bude iskorišćeno i da ovo bude prvi korak u tom pravcu", dodao je Pavić. 

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u službenoj posjeti Vašingtonu, gdje se prvog dana susrela sa najbližim saradnicima predsjednika SAD Donalda Trampa. 

Ona će prisustvovati centralnoj svečanosti koja se održava u Kongresu SAD, povodom obilježavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина