Nedeljko Čubrilović

Bonska ovlašćenja su prošlost

10:16, 17.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da u BiH ne treba niti u sadašnje vrijeme može da dođe do upotrebe bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Čubrilović je rekao da su bonska ovlaštenja u proteklom periodu zloupotrebljavana jer se išlo na disciplinovanje, prema pravilu, uvijek srpskog naroda. 

"To nije donijelo nikakav pozitivan rezultat", rekao je Čubrilović danas novinarima u Banjaluci. 

On je istakao da u Ustavu postoji kao mogućnost ono što je najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorada Dodika - da će Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH biti postrojen na stadionu "Borac" u Banjaluci i da će dio biti u uniformi Vojske Republike Srpske. 

"Dodik nije izrekao ništa o čemu bi trebalo dizati bilo kakvu galamu, a pogotovo ne na način kako su neki pokušali odmah da reaguju. To ničemu ne vodi, ne vodi smirivanju situacije", istakao je Čubrilović. 

Čubrilović je poručio da se u BiH treba više osloniti na ono o čemu postoji zajednički stav, a manje da se potencira ono oko čega postoje razilaženja. 

"Treba prepustiti vremenu da ono učini svoj doprinos rješavanju određenih situacija. Ništa se neće desiti ni kada ta vojska u tim uniformama bude postrojena na ovaj ili na onaj način. Ovaj narod neće osjetiti nikakav boljitak ukoliko političari u BiH ne budu izlazili sa zajedničkim stavovima i rješenjima", zaključio je Čubrilović.