Projekat vrijedan 962 hiljade evra

Bolji sistem zaštite od poplava u Višegradu

  • 12.09.2019. 19:31

Unapređenje sistema zaštite od poplava zajednički je projekat opštine Višegrad, grada Užice i opštine Bajina Bašta.

Načelnik opštine Višegrad mladen Đurević i predsjednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović istakli su značaj za lokalne zajednice. 

Nadaju se da rijeke Rzav, Kamišina i Rača sada neće praviti veliku štetu u pograničnom području između BiH i Srbije. 

„Svjedoci smo da smo u predhodnih pet – šest godina imali nekoliko poplava za redom. Bila je velika materijalna šteta ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Vjerujem da će sva ova oprema i izgrađena obalo utvrda u mnogome pomoći cijelom stanovništvu naše opštine i regije“,  rekao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad. 

„Za lokalne samouprave poput opštine Bajna Bašta i Višegrad ovakvi projekti su jako značajni. Ja želim da napomenem da ovo nije jedini projekat“, navodi Radomir Filipović, predsjednik opštine Bajina Bašta. 

Projekat je trajao dvije godine, finansirala ga je Evropska Unija, a koštao je 962 hiljade evra. Jedinice civilne zaštite sa po 11 pripadnika u sve tri jedinice lokalne samouprave formirane su, obučene i opremljene, nabavljena je i zaštitna oprema kao i oprema za reagovanje u vanrednim situacijama. 

„Nadam se da ova oprema neće nikada trebati. Kolege iz Višegrada sad imaju opremu koja je ozbiljno spremna za pomoć ljudima u nuždi“,naveo je Ričard Maša, šef Kooperacije u delegaciji EU u BiH. 

Od tri opštine, najviše problema sa poplavama imala je Bajina Bašta. Svi se slažu da je od posebnog značaja da se uspostavi sistem rane najave poplavnog talasa u slivovima Rzava i Rače. 
 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.