Nemjerljiva šteta stranci i Republici Srpskoj

Bjelica o Mektiću: Jedan ministar, Srbin, pa još član SDS-a bi nas gurao u NATO

  • 06.04.2019. 18:22

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, odgovorio je za ATV na navode Ministra bezbjednost BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića, da bi volio da Srbija i BiH budu članice NATO saveza.

Jedan od zaključaka nedavno održanog Glavnog odbora stranke glasi: “Srpska demokratska stranka će nastojati da zaustavi donošenje svih štetnih odluka po Republiku Srpsku.”

Narodna skupština Republike Srpske je donijela “Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.” 

"Ovim dokumentom je definisana neutralnost Republike u odnosu na vojne saveze, pa samim tim i NATO savez. Dalje je rečeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo, misleći na knjiženje vojne imovine na BiH umjesto na Republiku Srpsku. Srpska demokratska stranka je jedna legitimistička i državotorna organizaija koja poštuje demokratski donesene zakone i rezolucije skupštine koju je 1992. godine i stvorila", poručuje Bjelica.

"Istupanja pojedinaca protiv interesa stranke, njenih birača i naroda Republike Srpske nešto je što nanosi nemjerljivu štetu i stranci ali potencialno i Republici Srpskoj. Legitimno je imati svoje mišljenje i iznostiti svoj stav, ali biti član Srpske demokratske stranke i misliti i govoriti onako kako je u intervjuu za sarajevsku televiziju govorio gospodin Mektić  jasan je pokazatelj da je on zalutao u Srpsku demokratsku stranku. Da nije čitao ni Statut ni program stranke, ali i da ne poštuje odluke Glavnog odbora. A one su jasno izražena vojna neutralnost i praćenje Srbije kada su u pitanju odluke o NATO paktu. Pa mi smo godinama zamjerali našim političkim suparnicima na njiovim potpisima planova i puta ka toj vojnoj organizaciji", kaže potpredsjednik SDS-a.

Milovan Bjelica postavlja pitanje i odsustva reakcije predsjednika SDS-a Vukote Govedarice na ovakve istupe u javnosti, posebno u Federalnim medijima kada je u pitanju NATO, ali i rezervni sastav policije.

"Kakva je to izjava da je rezervni sastav započeo rat? Govedarica je za mnogo blaže prekršaje, pa i za odluke oko kojih nije bilo jedinstvenog stava Glavnog odbora i organa stranke, pravio čistke i trenirao stranačku diciplinu. Međutim sada kada čovjek koji gubi sve kompase i koji se više ponaša kao rijaliti zvijezda nego kao jedan političar pa još i ministar, predsjednik državotvorne stranke ćuti.", kaže Bjelica.

"Dakle, umjesto da konstruktivno kritikujemo prijedloge zakonskih rješenja u Republici Srpskoj, da izvršimo sopstvenu konsolidaciju, mi i dalje moramo da vraćamo pojedince na demokratski i patriotski kurs. Nevjerovatno je da sve ovo moram da govorim i da moramo da ljudima koji su članovi Srpske demokratske stranke objašnjavamo ove stvari. Danas sam prisustvovao sastanku Komisisije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Srbije, gdje su prisustvovali prof. dr Danica Grujučić, Vladislav Jovanović, general Slobodan Petković, dr Zdravko Ždrale, te ljekari iz Republike Srpske", poručuje potpredsjednik SDS-a.

"Dok se borimo sa tim posljedicama i ogromnim brojem kancerogenih oboljenja na području Srbije, ali i Republike Srpske, posebno Sarajevsko-romanijske regije, jedan Ministar, Srbin pa još član Srpske demokratske stranke bi nas gurao i uključio u NATO", poručio je Milovan Bjelica.