Sokolac

Bjelica: Opštini potreban sistem daljinskog grijanja

  • 03.10.2019. 14:36

Načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica istakao je u današnjem razgovoru sa predstavnikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Josipom Polićem da je Sokocu prijeko potrebno sistem daljinskog grijanja, zbog čega je potrebno pronaći rješenje za početak realizacije projekta koji bi to omogućio.

Bjelica, koji je sa Polićem razgovarao o najboljem rješenju za početak realizacije projekta "Sistem daljinskog grijanja za Sokolac", rekao je novinarima da ovaj projekat, iako se na njemu radilo od 2013. godine, nije realizovan jer zainteresovani investitori nisu mogli da dobiju čvrste garancije resornog ministarstva i "Šuma Srpske" za obezbjeđenje dovoljnih količina energenta.

On je naveo da rješenje vidi u reorganizaciji dijela Javnog komunalnog preduzeća "Sokolac", koje se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne enegije, i uvođenjem stranog partnera.

Prema njegovim riječima, neophodno je da opština nađe partnera koji bi se sa lokalnim preduzećem bavio proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, te proširenjem toplovodne mreže u dio gradskog naselja Sokolac u kojem ta mreža nije izgrađena.

Bjelica je istakao da je veoma važno da na taj sistem budu priključena tri školska i dva sportska objekta, zgrada Policijske stanice i više stambenih zgrada na desnoj strani Ulice cara Lazara, navodeći da zima u ovim krajevima često traje duže od kalendarski uobičajene, uz temperaturu i do minus 30 stepeni Celzijusovih.

On je dodao da su od ranije za ovaj posao zainteresovani kompanija "Politehnik" iz Austrije i jedna od kompanija i BiH, koje bi zajednički sa komunalnim preduzećem "Sokolac" ušle u proširenje toplovodne mreže i proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora.

Bjelica je istakao da je lokalna uprava danas dobila snažnu podršku EBRD-a u BiH u traženju najboljeg rješenja za građane i podsjetio da je EU posredstvom ove institucije finansirala Studiju izvodljivosti daljinskog grijanja na bio-masu na Sokocu.

On je naveo da je sa predstavnikom EBRD-a razgovarao i o projektu energetske efikasnosti koji je realizovan uz pomoć ove institucije na objektu Osnovne škole "Sokolac" i sličnom predstojećem za sokolačku Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te o nekoliko budućih projekata. 

Тагови: