Prvi korak ka osnivanju stranke

Bivši DNS-ovci formirali Nezavisni demokratski klub u NS RS

  • 30.11.2018. 19:18

Nedeljko Čubrilović, Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović danas su formirali Nezavisni demokratski klub u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Najavljuju da je to prvi korak ka osnivanju nove stranke koju bi trebalo da registrUju do kraja godine. 

Predsjednik Nezavisnog Demokratskog kluba Spomenka Stevanović kaže da odluka o njihovom isključenju iz DNS-a nije konačna, jer Glavni Odbor nije glasao. Neće ipak podnijeti žalbu i sa odlukom Predsjedništva su se, kaže pomirili. Novi klub je, između ostalog, nastao zbog podrške koja stiže sa terena. 

"Članstvo koje se oprijedelilo za politiku koju smo promovisali zadnjih dana, tj. politiku vraćanja na izvorne principe DNS-a, traži od nas da poduzmemo konkretne korake. A konkretan potez je bio upravo formirenje Nezavisnog demokratskog kluba," rekla je Spomenka Stevanović.

Mala i enormno bogata grupa ljudi koji trenutno vode politiku DNS-a, u tu stranku su stigli nedavno i isključivo zbog ličnog interesa, poručuje Stevanovićeva. Zato je naredni korak nova stranka, u koju su, kažu nezavisni poslanici, dobrodošli svi DNS-ovci koji sebe više ne vide u toj stranci. Kako će glasiti naziv nove partije, ko će biti predsjednik, znaće se, kažu do kraja godine. Očekuju i da budu dio izvršne vlasti. Iako se još nisu sastali sa mandatarom, Nedeljko Čubrilović smatra da je to logičan potez. 

"Mi smo dio priče koja je potpisala sporazum sa koalicionim partnerima prije početka kampanje. Ovo je grupacija koja je taj sporazum poštovala do kraja, a znate i da su bile primjedbe od strane SNSD-a za one koji taj sporazum nisu poštovali. S obzirom da smo se mi ponašali potpuno stranački, poštujući politiku DNS-a i sporazum potpisan ispred DNS-a sa koalicionim partnerima, na osnovu toga očekujemo da nastavimo saradnju," rekao je Čubrilović.

Članovi Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske kažu da nisu imali svoj prijedlog kandidata za Dom Naroda BiH i Vijeće Naroda Republike Srpske. Potez pojedinih DNS-ovih poslanika da u Vijeće naroda predlože Ognjena Tadića, koji je relativno skoro pristupio toj stranci, najbolje govori o tome kakva je ta stranka danas, smatraju bivši DNS-ovci.