Bileća: Kod još 18 lica potvrđen virus korona

  • 29.06.2020. 19:07

Iz dana u dan broj zaraženih u Hercegovini je sve veći. Samo danas otkriven je 21 pozitivan slučaj, od toga 18 u Bileći.

U proteklih šest dana registrovano je ukupno 76 zaraženih. Najviše ih je iz Bileće i Ljubinja. Od 42 testirana u Bileći je pozitivno 32 i svi su radnici pogona za preradu ribe u Stocu.

"Ono što je jako bitno da su sve osobe sa blažom kliničkom slikom i one se nalaze u kućnoj izolaciji. Naravno to radimo u dogovoru sa epidemiolozima i infektolozima i u slučaju pogoršanja kliničke slike oni će biti hospitalizovani", rekla je Dragana Tešanović, doktor u Domu zdravlja Bileća.

Uglavnom su svi srednje životne dobi. Među zaraženima ima i svršenih srednjoškolaca koji su bili sezonski radnici, išli su da zarade za prijemni ispit, a sada ne mogu da ga polažu, kažu u Bileći. Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije još jednom pozivaju na odgovornost.

"Apelujemo na građane da se pridržavaju, prije svega te socijalne distance da nose zaštitna sredstva na način na koji je to propisano", istakao je Mihajlo Vujović, menadžer Opštine Bileća.

Činjenica je da su se građani opustili kažu u Štabu. Ipak nagli skok broja zaraženih zabrinuo je Bilećane.

"Ne plašim se ja lično, ali da za starije".

"Ima slučajeva šta znam. Pridržavam se mjera".

"Boga mi nedisciplina ljudi, sve smo to mi krivi, i mlađi i ovi kafići i sve".

"Nije baš svejedno, moramo se pridržavati koliko se može", rekli su građani Bileće.

Zabrinuti su i u trebinjskoj Bolnici. Ljekari ulažu napore, ali broj slobodnih mjesta je sve manji. Na Kovid odjeljenju trenutno su 24 pacijenta. Zato se danas sastao i trebinjski Štab za vanredne situacije. Pomoć bi dobro došla. 

"Zaključak štaba je da ćemo se obratiti Republičkom štabu za vanredne situacije i zatražiti pomoć u smislu da se i bolnice u regiji Hercegovine uključe i pomognu ili da nam ministarstvo pomogne na način kako oni smatraju u ovoj borbi. Nema ni govora o tome da će Trebinje prestati da prima pacijente ili će prestati da liječi", naglasio je Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije Trebinje.

Trebinjski medicinari se nadaju da će im u pomoć priskočiti kolege iz bolnica Nevesinje i Foča. Jedan dio zaraženih Hercegovaca je u karantinu u trebinjskom Đačkom domu, a na stotine kontakata oboljelih su u samoizolaciji.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.