Bijeljina: Oboljelo pet osoba, u karantinu 75

  • 31.03.2020. 18:52

Trideset prvog marta u kućnom karantinu nalazi se 75 osoba, a u bolničkom 11 osoba. 5 osoba je pozitivno na virus Korona, a rezultati se čekaju za još 13 pacijenata. Zdravstveno stanje svih osoba je zadovoljavajuće, bez simptomatologije, kažu u Opštoj bolnici "Sveti Vračevi". U narednom periodu ova zdravstvena ustanova će, kažu, dobiti svu neophodnu medicinsku opremu.

"Bijeljinska bolnica se uputila sa zahtjevom konzorcijumu privrednika, Tehničkog zavoda i radske administracije za nabavku još 5 monitora i jednog respiratora koji će upravo biti namijenjene za intezivnu njegu u karantinu, kako bismo opremili onako kako to zaista nauka i medicina nalažu", kaže prim. dr Milica Lovrić - v.d. direktora u JZU Opšta bolnica "Sveti Vračevi".

Stanje u svim karantinima na području Bijeljine je stabilno. U fiskulturnoj sali Osnovne škole Vuk Karadžić, koja je namijenjena za karantin, danas su smještene još 3 osobe.

"Na GP Rača imali smo 4 osobe od kojih su 3 upućene u lokalne zajednice. Trenutno, jutros u 8 sati još jedna je osoba bila u karantinu i o njenom daljem postupanju će odlučiti nadležne institucije. Što se tiče stanja u karantinu u Domu učenika, i dalje imamo 3 osobe i te osobe su kao i prethodnih dana bez tegoba. Karantin u OŠ Vuk Karadžić jutros imamo 4 osobe koje se nalaze u karantinu. Sve 4 su pod epidemiološkim i zdravstvenim nadzorom i  bez tegoba", kaže dr Duško Milovanović - direktor Doma Zdravlja Bijeljina

Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa opštinama i gradovima odlučilo je da podijeli poljoprivredne pakete za male poljoprivredne proizvođače. Bijeljina je dobila 550 paketa, a prijave za ova lica na području grada će trajati od danas do petka u prostorijama Odjeljenja za Poljoprivredu.

"Poljoprivredni proizvođači moraju da popune upitnik na osnovu kojeg će se vršiti i raspodjela, odnosno odabirati korisnici. Paket sadrži sjeme i rasad povrća za bašte do 500m kvadratnih i potrebna djubriva za prihranu", kaže Predrag Jović - zamjenik gradonačelnika Bijeljine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara - Staša Košarac danas je posjetio Granični prelaz Rača. Zadovoljan je, kaže, stanjem na prelazu i radom službenika. Važno je, kaže, omogućiti nesmetano odvijanje spoljno-trgovinskog prometa, a ono što je značajno u strukturi roba jeste stočna hrana i živa stoka. 

"Kao resorni ministar sam tražio od Uprave za zaštitu i zdravlje bilja i UIO da sve robe sa oznakom D, a to su sjemena, djubriva, zaštitni materijali, ubrzaju kroz granične prelaze, kako bi se što manje zadržavati na GP i što prije došli kod korisnika", kaže Staša Košarac - ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na štabu je donijeta i odluka da prodavnice auto-dijelova ne mogu raditi, ali mogu vršiti dostavu automehaničarskim radnjama. Ponovo je počela i dezinfekcija svih gradskih ulica. 

Štab za vanredne situacije Grada Bijeljina podijelio je i 40 paketa sa osnovnim životnim namirnicama najugroženijim romskim porodicama. Zbog velike gužve u gradu, još jednom su uputili apel svim građanima Bijeljine da poštuju sve propisane mjere i ostanu kod kuće.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок