Potreban kvalitetan tim

Bezbjednjaci pozdravili ideju o formiranje službe za nacionalnu bezbjednost

  • 10.11.2018. 19:18

Bezbjednjaci u Republici Srpskoj pozdravljaju ideju predsjednika Republike Srpske o formiranju nacionalne službe za bezbjednost Republike Srpske. Ta služba može biti u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade Srpske ili kabineta predsjednika, ocjenjuje Predrag Ćeranić, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost.

"Podzakonski akt, recimo ukaz predsjednika Republike, je najjednostavniji pravni okvir da se formira jedan tim, koji bi koristio postojeće kapacitete institucija Republike Srpske, napravio jednu platformu i dao smjernice za djelovanje, kako bismo mogli predvidjeti u kojem će se smjeru stvari odvijati," rekao je Ćeranić.

Ćeranić kaže da migrantska kriza tjera Republiku Srpsku na formiranje tima koji bi se bavio strateškom analizom bezbjednosne situacije. Smatra da za ovaj posao nije potrebno mnogo ljudi i novca, nego jedan kompaktan tim koji bi koristio već postojeće kapacitete. 

Služba je potrebna Srpskoj jer Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH ne radi svoj posao, ističe Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

"Naravno da Republici Srpskoj, njenom Ministarstvu unutrašnjih poslova i građanima treba kvalitetna služba koja će prikupljati, analizirati i distribuisati informacije vezane za zaštitu ustavnog poretka. Služba nacionalne bezbjednosti je potrebna zato što Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH radi protivno Ustavu i bezbjednosti građana. OBA izmišlja da su književnici, novinari i analitičari neprijatelji nacionalnoj bezbjednosti, prikriva terorističku prijetnju i briše biografije terorista koji imaju porijeklo iz BiH," rekao je Galijašević.

Nakon jučerašnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata, bilo je riječi i o rezervnom sastavu policije, sa ovlašćenjima za borbu protiv migrantske krize. Policiji upravo zbog migranata trebaju dodatne snage, kaže Ćeranić.

"Postojeći sastav Ministarstva unutrašnjih poslova, on je sasvim dovoljan za mirnodopske situacije. U slučaju nekih vanrednih mjera, ili situacija koje liče na vanredne, naravno da je potrebna rezerva, odnosno dodatne snage. To je najjednostavnije riješiti kroz rezervni sastav policije," kaže Ćeranić.

Predsjednik Dodik je na jučerašnjme sastanku Koordinacionog tijela najavio da će u narednih nekoliko mjeseci biti novih zakonskih rješenja za borbu sa migrantskim talasom. Ipak, prioritet je služba nacionalne bezbjednosti, o čijem osnivanju će razmisliti dok mu još formalno traje predsjednički mandat.