Danas napunio 78 godina

Bez popravke krvne slike operacija rizična po život generala Mladića

  • 12.03.2020. 11:14

Zdravstveno stanje i krvna slika generala Ratka Mladića, koji je danas napunio 78 godina, veoma su loši i planirana operacija predstavala bi rizik po njegov život i, bukvalno, ubistvo, izjavio je Srni njegov sin Darko Mladić.

On je podsjetio da je sud u Hagu odlučio da odgodi raspravu, koja je trebalo da bude održana u utorak i srijedu, 17. i 18. marta, zbog zdravstvenog stanja generala Mladića i operacije na debelom crijevu, koja mu je hitno potrebna.

"Ta operacija nije uopšte naivna za njega, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje, pogotovo lošu krvnu sliku, koja je daleko ispod minimuma već jako dugo. Oni tamo ne uspevaju da mu poprave krvnu sliku nikako. Operacija sa takvom krvnom slikom bi bila rizik za život za njega", rekao je Darko Mladić.

On je naglasio da odbrana mora da u predstojećem periodu povede računa o tome da Mladić ne bude operisan ishitreno, a da ga nisu oporavili.

"U ovom trenutku je to naša najveća briga - da ne bi požurili sa tom operacijom pre nego što ga dovoljno oporave", istakao je generalov sin.

On je rekao da se još ne zna termin kada bi bila operacija, ali da misli da to sud i neće reći, iako bi morao jer Mladić ima pravo da zna.

"Morali bi obavestiti. Videćemo šta će se desiti, ali u ovom trenutku je jako važno da ga prvo spreme, poprave krvnu sliku. Ne može da bude operisan sa hemoglobinom 62 - svi doktori su rekli da bi to bukvalno moglo da bude ubistvo", rekao je Darko Mladić.

Povodom pisanja pojedinih medija da je riječ o "običnom polipu", Mladić je rekao da postoji vjerovatnoća da to nije "običan polip" i benigni tumor.

"Svi doktori sa kojima smo se konsultovali su saglasni da je, u svakom slučaju, za njega to veoma rizična operacija, te da sve treba dobro da se pripremi, da bi rizik bio sveden na minimum", rekao je Darko Mladić.

Sud u Hagu ranije je saopštio da će Ratko Mladić /78/ uskoro biti podvrgnut operaciji "otklanjanja polipa na debelom crijevu", zbog čega je Apelaciono vijeće međunarodnog suda u Hagu odgodilo usmenu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu.

Rasprava je odgođena do daljeg, odnosno dok se Mladić ne oporavi od operacije.

Termin operacije je u objavljenoj odluci redigovan za javnost.

Apelaciono vijeće je odluku zasnovalo na izvještaju ljekara da je "operacija neophodna da bi se sa 100 odsto tačnosti uklonio veći polip", kao i "spriječilo da se benigni polip razvije u maligni".

Sudije su citirale i konstataciju ljekara da je "važno veoma pažljivo planirati operaciju s obzirom na poznata pridružena oboljenja i njegovu /Mladićevu/ relativnu slabost".

Haško tužilaštvo tražilo je da Apelaciono vijeće preispita ovu odluku, ali su sudije taj zahtjev odbile kao neosnovan.

Mladićeva odbrana prethodno je zahtijevala da rasprava o žalbama bude odgođena za najmanje šest sedmica, a da do tada medicinski vještaci utvrde da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

Ratko Mladić je 22. novembra 2017. godine u Hagu prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a njegovi branioci su uložili žalbu na tu presudu.

Тагови: