Mjere produžene za još 14 dana

Bez obzira na savjete, preporuke i apele pojedini i dalje odmažu

19:06, 14.09.2020.
Izvor: ATV
Sve preventivne mjere koje su trenutno na snazi, produžene su za još 14 dana, zaključio je Republički štab za vanredne situacije. 

To znači da se okupljati i dalje ne smije više od 50 lica, da je vrijeme rada ugostiteljskih objekata ograničeno do ponoći, a da se sve takmičarske aktivnosti sportskih organizacija mogu odvijati isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. 

Još uvijek nije vrijeme za opuštanje, jasan je stav doktora. Bez obzira na dnevno manji broj pozitivnih na virus, na respiratorima UKC-a sada se nalazi više osoba nego u martu i aprilu. 

"Savjet bi bio svim našim građanima da poštuju mjere koje su preporučene, da nose masku, da paze na distancu, da ne idu na skupove na kojima je velik broj ljudi, da ukoliko im je prepopučena izolaciju da je stvarno poštuju, jer na taj način štite svoje zdravlje, štite zdravlje svojih najbližih, a na taj način pomažu i zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima", rekla je Zvezdana Rajkovača, pomoćnik direktora za medicinska pitanja UKC-a Republike Srpske.

Neki i dalje odmažu. Bez obzira na savjete, preporuke i apele, neki i pola godine od pojave pandemije situaciju nisu shvatili ozbiljno. Tako su pripadnici Policijske uprave Banjaluka u jednom ugostiteljskom objektu koje je radilo poslije dozvoljenog vremena, zatekli stotinjak lica. 

Slična situacija viđena je i u Laktašima. Tamo je racija izvršena u tri ugostiteljska objekta, a u dva je uočeno kršenje preventivnih mjera. 

Nove  mjere  donio je danas  i Kompenzacioni fond Republike Srpske. Odobrena je isplata pet miliona maraka za sufinansiranje kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se sanirale posljedice kovida 19. Obezbijeđena su sredstva za 549 poslovnih subjekata, odnosno 1.923 radnika u iznosu većem od 960 hiljada maraka. Zbog smanjenja obima poslovanja u aprilu, preduzećima u Srpskoj će biti isplaćeno 295 hiljada maraka. Ulagaće se i u serološka istraživanja. 

"Na sastanku su odobrena novčana sredstva u iznosu od 200.000 KM za nabavku dva ELISA analizatora i drugih instrumenata potrebnih za sprovođenje istraživanja. Po jedan ELISA analizator i pripadajući instrumenti će biti donirani Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu po završetku istraživanja", saopšteno je nakon sjednice.

Upravni odbor sufinansiraće nabavku 20 hiljada doza četvorovalentne vakcine protiv gripa. Za to su izdvojili sredstva u iznosu većem od 153 hiljade maraka.