Bez dogovora o vetu Bošnjaka na rebalans budžeta Srpske

  • 10.06.2020. 18:37

Rebalans budžeta Srpske, Odluke o potvrđivanju Uredbi o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju autoputa na dionicama Banja-Luka-Doboj, i Brčko-Vukosavlje, Brčko-Rača, kao i zaključci NSRS o antidejtonskom djelovanju Ustavnog Suda BiH, razmatraće zajednička Komisija NS i Vijeća Naroda. 

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda na ove je Odluke podigao vitalni nacionalni interes, oko kojeg na današnjoj sjednici tog tijela nije bilo dogovora. Bošnjacima smeta što je rebalansom budžeta za ovu godinu, smanjeno izdvajanje za bošnjačka humanitarna Udruženja. 

"Ostavljeno je u dalju proceduru za zajedničku komisiju Vijeća naroda i NS. Očekujemo da će tu biti prostora da se usaglasimo, jer se radi o veoma bitnim stvarima", kaže Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda.

U klubu Srba im odgovaraju da su izdvajanja smanjenja humanitarnim udruženjima sva tri naroda u Srpskoj, i da veto Bošnjaka nije utemeljen. Podsjećaju da Vijeće naroda nije drugi dom Parlamenta Srpske, i da se mehanizam vitalnog nacionalnog interesa ne smije zloupotrebljavati.

"Kad se ponašamo tako da kad god nam se nešto ne sviđa, rebalans budžeta ili nešto drugo, štititimo svoj interes ne bi li kroz dogovor postigli nešto u tom smislu, onda to više nije štićenje vitalnog nacionalnog interesa već usporavanje donošenja određenih odluka od strane NS", kaže Vojislav Gligić, potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda srpskog naroda.

Vijeće naroda sve više liči na Narodnu skupštinu, poručuje predsjedavajuća, Nada Tešanović. Argumenti kluba Bošnjaka, kaže, ne piju vode, a naročito onaj koji se tiče podizianja vitalnog nacionalnog interesa na odluku o otpremninama za povratnike. Da su se malo bolje informisali, vidjeli bi, kaže Tešanovićeva, da je ta stavka samo prebačena na drugo mjesto, i da osnova za nezadovoljstvo nema.

"Oni su stavili da je tu stavka nula, a nije tačno. Predstavnik ministra finansija je objasnio da je to na drugoj stavci, ali šta ćete, oni ostaju pri svom. Mada sam ja smatrala da taj amandman nema smisla i da ga treba izbaciti, ne treba o njemu ni glasati. Iz neznanja se zna podići vitalni nacionalni interes, koji se onda nastoji opravdati", kaže Neda Tešanović, predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske.

Zajednička komisija Vijeća naroda i NS, trebalo bi da zasijeda u narednih sedam dana. Ako dogovora ni tada ne bude, o svemu će odlučivati Ustavni sud Republike Srpske.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.