Odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke

Begić bacio oko na fotelju potpredsjednika Srpske: Presudan dogovor sa Stanivukovićem

  • 24.04.2021. 21:10

Ko će na izborima 2022. u dresu PDP izaći na crtu Miloradu Dodiku? U stranačkim kuloarima pominju se imena troje političara Draška Stanivukovića, Jelene Trivić, pa čak Mladena Ivanića.

Međutim, u PDP-u se razgovara se o još jednoj kandidaturi.

Kako saznaje Srpskainfo, ozbiljno se razmatra opcija da PDP kandiduje najmlađeg banjalučkog odbornika, Ivana Begića, za funkciju potpredsjednika Republike Srpske.

S obzirom na to da je Begić Hrvat i da je funkcija potpredsjednika Srpske iz reda hrvatskog naroda, po broju potrebnih osvojenih glasova, jedna od “najjeftinijih” u BiH, ova kombinatorika nije bez osnova.

Podsjećamo, aktuelni potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, 2018. je osvojio 5.881 glas.

Begić je jesenas u trci za odbornički mandat osvojio 2.187 glasova, ali samo na teritoriji Grada Banjaluka.

Za Srpskainfo, Begić nije ni potvrdio, ali ni demantovao informacije o mogućoj kandidaturi za potpredsjendika Republike.

– Istina je da sam o tome razgovarao sa rukovodstvom stranke, kao o jednoj od mogućih opcija za izbore 2022. godine. Odlična je stvar što imamo toliko jakih imena i što možemo da biramo ko će biti kandidati za inokosne funkcije – rekao je Begić.

Dodao je da će se “svakako o tome posavjetovati sa Gradskim odborom PDP”, a potom i sa “rukovodstvom PDP-a na višem nivou”, te da će konačna odluka zavisiti od toga.

– Kao političar sam ponikao u banjalučkom Gradskom odboru PDP. Nijednu odluku neću donijeti ishitreno i bez dogovora sa predsjednikom GO PDP Draškom Stanivukovićem – kategoričan je Begić.

Ipak, u cijeloj ovoj priči, postoji začkoljica. Naime, potpredsjednici Republike Srpske se biraju “u paketu” sa izborom predsjednika Republike, po princiu jedan čovjek jedan glas.

Birači glasaju za jednog kandidata, onaj ko dobije najviše glasova postaje predsjednik Republike Srpske, a kandiati iz preostala dva konstitutivna naroda, koji dobiju najviše glasova među svojim deklarisanim sunarodnicima, postaju potpredsjednici Republike.

To faktički znači da bi PDP, ukoliko zaista podrži Begića, kao potencijalnog potpredsjednika, a istovremeno ponudi kandidata, koji atakuje na funkciju predsjednika Republike Srpske – podijelio svoje biračko tijelo.

Istina, u pitanju je svega nekoliko hiljada “potpredsjedničkih” glasova, ali dešavalo se da izbor za predsjednika Srpske završi tijesnim rezultatom.

(FOTO: Prijedordanas.com)

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)