Poslije reakcija iz Srpske

Bedžet Pacoli odustao od dolaska u Banjaluku

  • 04.09.2018. 19:16

Neću učestvovati na ministarskom sastanku u Banjaluci zbog Milorada Dodika – poručio je to sinoć kosovski ministar inostranih poslova, Bedžet Pacoli.

Na svom Tviter nalogu napisao je da je odustao od sastanka ministara zbog prijetnji predsjednika Republike Srpske, koji je izjavio da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku i da će vrata svih institucija za njega biti zatvorena. Milorada Dodika Pacoli je nazvao "brigom Zapadnog Balkana".

"Zbog prijetnji i opstrukcija predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika usmjerenih na mene i moju delegaciju, uprkos pozivu ministra inostranih poslova BiH, Igora Crnatka, otkazao sam učešće na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova u Banjaluci. Dodik predstavlja brigu za sve na Zapadnom Balkanu", istakao je Bedžet Pacoli, kosovski ministar spoljnih poslova. 

Ministar inostranih poslova BiH danas se nije oglašavao povodom Pacolijeve odluke. Igor Crnadak juče je izjavio da je domaćin kosovskog šefa diplomatije u Banjaluci prošli put bio sam predsjednik Republike, i da ga je on ugostio. 

Milorad Dodik odgovara da to nije istina i da je Pacoli donio ispravnu odluku što je odustao od putovanja u Banjaluku. Poručuje i da Crnadak radi protiv interesa naroda Republike Srpske.

"Kad imate takvog ministra iz reda srpskog naroda kome nije dovoljno to što Republika Srpska ne priznaje Kosovo, da ga pozove, i sada pokušava da izmišlja neke stvari kao što su tipa: ja sam ga sreo. Nikada ga nisam vidio. A da sam ga vidio, onakvo njegovo lice, da ne kažem kakvo, ne bi niko mogao ni zaboraviti. Dakle, apsolutno ga nikada nisam vidio, ni sreo, ne znam zašto mu je potrebno da laže", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Apsurd je zvati u posjetu ministra iz jedne zemlje koju BiH nije priznala, poručuje predsjednica Vlade Srpske. 

"Ovo je jedna zamka u koju je upao gospodin Crnadak. Dakle, možete vi ići po svijetu i učestvovati na raznim forumima, i možete sjediti sa svakim, pogotovo ako imate dogovor sa Srbijom, ali onda se na te stvari mora sa puno više ozbiljnosti i puno više pažnje gledati. Nije dovoljno da udovoljite samo onome što od vas traži, ili Evropska unija ili neko drugi", istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić jedan je od zvaničnika koji sutra treba da se obrate u Banjaluci na skupu Proces za saradnju u jugoistočnoj Evropi, kojem je trebalo da prisustvuje i kosovski ministar inostranih poslova, Bedžet Pacoli.

To je dokaz da je Ivanić znao da će Pacoli biti učesnik na skupu, iako sada izbjegava da se o tome izjasni - rekao je izvor agencije SRNA iz Ministarstva inostranih poslova. Pacoli je, kako je prije nekoliko dana rekao Crnadak, trebalo da dođe uz dogovor sa Srbijom. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kako prenose pojedini mediji, saopštili su da nisu dali saglasnost za Pacolijev dolazak u Banjaluku, naglasivši da za Republiku Srpsku nisu nadležni.  
 

Тагови: