Banka humanog mlijeka za "Mrvice"

  • 03.12.2020. 19:23

Republika Srpska bi trebala da dobije banku humanog mlijeka. Na taj način osiguraće se mlijeko prijevremenoj i teškoj bolesnoj djeci koja nisu u prilici da jedu majčino. Plan je da se osnuje u okviru klinike za dječije bolesti UKC-a Republike Srpske. Koliko će banka pomoći majkama i djeci, zna Banjalučanka Jelena Glišić koja je prije sedam godina na svijet donijela mrvicu od 770 grama.

"Utičemo svakako na dobrobit sve naše prijevremeno rođene djece, svih naših dječaka i djevojčica koji nisu u mogućnosti da konzumiraju ovu dragocjenu tečnost. Majčino mlijeko je svakako veoma bitno, posebno za prijevremeno rođenu djecu, utiče na smanjenje rizika od mnogobrojnih komplikacija koja ih prati, ali ono najbitnije utiče na smanjenje rizika od smrtnog ishoda", izjavila je Jelena Glišić, iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

Zahvaljujući humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, "Mrvice" će dobiti potrebno mlijeko i veće šanse da se izbore sa problemima. Direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić se nada da će se skupiti potreban novac i oformiti banka koja će biti spas mrvicama i roditeljima. 

"Još uvijek ne postoji tehnologija da napravi sastav mlijeka kakvo je majčino mlijeko i poznato je da pored energetskih vrijednosti i ostalih sastava ono ima veliki značaj u imunološkoj zaštiti novorođenčadi. Postoje mnoge studije i nekoliko stotine tih banki u Evropi i rezultati su pokazali da je to veoma dobro i značajno za ishranu i razvoj novorođenčadi", rekao je Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske.

Svake godine se u Republici Srpskoj rodi oko 350 "Mrvica". Svima njima je potrebna intezivna terapija i njega. Taj period traje do tri mjeseca i neophodno je da jedu majčino mlijeko, kaže zamjenik načelnika klinike za dječije bolesti UKC-a doktor Jelica Predojević. 

"U Republici Srpskoj se rodi oko 30 djece sa tjelesnom težinom ispod 800 grama i ova novorođenčad borave u bolničkim uslovima oko tri mjeseca u prosjeku. Poznazo je u savremenoj medicini koja podupire ishranu majčinim mlijekom da djeca koja su bolesna i kritično oboljela značajno bolji ishod liječenja imaju u slučaju da imaju obezbjeđeno  majčino mlijeko", kazala je Jelica Predojević, zamjenik načelnika Klinike za dječije bolesti UKC-a RS.

Majčino mlijeko nije samo i hrana već i lijek  Da bi "mrvice" imale svoj lijek, u okviru akcije je i pokrenut humanitarni broj "1411 sa ljubavlju za Mrvice". 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)