Doček na otvorenom

Banjaluka organizuje doček pravoslavne Nove godine

  • 12.01.2019. 19:21

Pravoslavni vjernici pripremaju se za obilježavanje Nove godine po julijanskom kalendaru. Mnoge opštine i gradovi u Republici Srpskoj organizuju doček na otvorenom. 

Među njima je i Banjaluka, gdje je doček organzovan u porti Hrama Hrista Spasitelja. Mlađi Banjalučani kažu da će slaviti prijateljima, stariji u krugu porodice i kućnoj varijanti.

"U krugu porodice i sa suprugom izaći malo u grad, pa ovdje doći kod crkve da malo uživam u programu i to je to", "Kući, u krugu porodice. Zbog čega se nisi odlučio na neki izlazak? Zato što sam izlazio za onu Novu godinu, odnosno 1. januara pa sam odlučio ovu sa porodicom proslaviti", "Pa s obzirom da imamo malu bebu od 10 mjeseci mi ćemo kući sa njim ostati", kažu građani Banjaluke.

Zainteresovanost turista za doček pravoslavne Nove godine u Banjaluci nije velika kao za obilježavanje međunarodne, kažu iz Turističke organizacije. 

"Za pravoslavnu Novu godinu manja je potražnja, generalno za putovanjem odnosno dočekom pravoslavne Nove godine ali svakako da to u budućnosti može predstavljati dobar potencijal, recimo da se grad profiliše kao grad sa dočekom dvije nove godine, da se osnaži program za pravoslavnu Novi godinu koji bi bio interesantan u regiji i Evropi", kaže Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada Banjaluka.

Izvođači novogodišnjeg programa kažu potrudiće se da doček učine što boljim. Predstavljaju svoje najbolje numere, ali i šalju poruke mira, tolerancije i ljubavi. 

"Orkestar će činiti oko 20 članova koji će sutra nastupiti sa jednim finim programom za šire narodne mase. Od narodne starogradske, zabavne, kao i stranih poznatih hitova. Ovaj put ćemo predstaviti publici pred srpsku Novu godinu i zajednički program Jazavca i Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka koji smo pripremili i koji smo uradili ove godine i to je već neki kraj, porvrda i zaključak šta smo urdili do sada", kaže Zlatan Mirić, dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

"Našim nastupom u okvriu obilježavanja pravoslavne Nove godine mi želimo ustvari da pošaljemo poruku mira, tolerancije i ljubavi. U posljednje vrijeme bili smo svjedoci ružnih i tužnih događaja koji su potresali naš grad i pokušaćemo da na ovaj način povratimo osmjeh na lica naših najmlađih koji nisu krivi za ono što mi stariji brljamo u toku godine", kaže Valentina Milekić-Kovačić, umjetnički rukovodilac grupe "Trag". 

Novogodišnji program ispred hrama u Banjaluci počinje u 20 časova u 30 minuta kada nastupa Etno grupa “Trag”, zatim hor Gradskog pozorišta “Jazavac” i na samom kraju Gradski tamburaški orkestar. Tačno u ponoć predviđen je moleban povodom Pravoslavne nove godine.

Тагови: