Banjalučki srednjoškolci darivanjem krvi ponovo pokazuju humanost

  • 31.03.2021. 07:16

Tradicionalna proljećna akcija darivanja krvi, koju organizuju Gradska organizacija Crvenog krsta i Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, ove godine uključila je sve srednje škole s područja grada.

Učenici završnih razreda srednjih škola masovno se javljaju da daruju dragocjenu tečnost kako bi se pomoglo svima onima kojima je ona potrebna i ponovo pokazali svoju humanost.

Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, rekla je za "Nezavisne" da je ovo tradicionalna akcija koja se odvija dva puta godišnje, i to na proljeće i na jesen.

"Akcija traje do početka aprila, a u njoj učestvuju svi učenici završnih razreda srednjih škola. Imali smo značajan broj davalaca ove dragocjene tečnosti, ali je zbog situacije s pandemijom virusa korona smanjen broj davalaca", kazala je Ilićeva.

Prema njenim riječima, do sada su zadovoljni odzivom učenika srednjih škola, koji su još jednom pokazali svoju humanost i darivali krv.

"Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske napravio je raspored i sedmično učenici dvije srednje škole na području grada daruju krv", objasnila je Ilićeva.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske su naveli da je tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi učenika završnih razreda srednjih škola počela 18. februara.

"U akcijama učestvuje 11 srednjih škola s područja grada. Krv daruju učenici Elektrotehničke škole, Medicinske škole, Tehnološke škole, Politehničke škole, Poljoprivredne škole, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, Ekonomske škole, Tehničke škole, Katoličke gimnazije, Građevinske škole i Gimnazije", naveli su u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Dodali su da je stanje zaliha krvi dobro, ali da se zbog potrošnje krv mora kontinuirano prikupljati.

Do sada je u ovoj tradicionalnoj akciji Gradske organizacije Crvenog krsta i Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske više od 170 učenika darovalo dragocjenu tečnost.

Volonteri Crvenog krsta su u februaru podijelili stalke za dezinfekciju, beskontaktne toplomjere i sredstva za dezinfekciju za 29 osnovnih škola na području grada.