U SDS-u sumiraju rezultate

Banjalučki delegati odlučili o predsjedniku stranke

  • 01.07.2019. 19:04

Ko je kako glasao, ko je sa kim sjedio, ko je  kalkulisao, tako se u redovima Srpske demokratske stranke sumiraju utisci nakon što je Mirko Šarović u foto finišu i sa razlikom od 24 glasa, pobijedio Milana Miličevića i postao sedmi predsjednik najveće opozicione stranke. Prvi čovjek teslićkog SDS-a juče je izbjegao kamere, i nije želio da komentariše rezultate izbora. Nakon prespavane noći, i nakon što su se utisci slegli, mudro odgovara, i poručuje da ostaje u SDS-u. 

"U demokratskoj proceduri Srpska demokratska stranka dobila je novog predsjednika i nadam se da će sada krenuti ona ozbiljna konsolidacija stranke. Ono što sam otišao, normalno je da izjavu da novoizabrani predsejdnik," rekao je Miličević.

"Kakvi su vaši planovi, da li ostajte u SDS-u?" 

"Naravno to nikada nije bilo pitanje," odgovorio je  

Miličevićevom porazu, prema nezvaničnim informacijama, presudili su banjalučki delegati. Banjalučki SDS sa novim rukovodstvom nije se javno izjasnio o podršci nijednom od kandidata, ali je, podsjećanja radi, stari odbor podržao Vukotu Govedaricu. Izvori iz stranke tvrde, da je Šarović, nakon što se Govedarica povukao i javno mu dao podršku, lobirao banjalučki odbor sa obećanjem da će Govedarica ostati njegov blizak saradnik, te da će glavnog sekretara ponovo dati Banjaluka. U banjalučkom odboru, ni nakon izbora ne otkrivaju mnogo. 

"Svaki delegat je imao pravo da glasa za kandidata za kojeg misli da treba. Bilo je 386 delegata. Zaista ne bih izdvajao sada Banjaluku, da li je presudila prema jednom ili drugom kanididatu. Prosto svi kandidati su isti, svi delegati se isto vrjednuju. Jedan čovjek, jedan glas, tako da zaista ne bih pravio tu podjelu," rekao je Davor Šešić.

Dok se analiziraju glasovi 45 banjalučkih delegata, jasno je kome su podršku dali oni iz Prnjavora. Mirku Šaroviću, čiju je kandidaturu među prvima podržao opštinski odbor Prnjavor, povjerenje je dalo 15 delegata, dok su dva glasala za Miličevića. Upitno je kome je otišao osamnaesti glas. U pitanju je glas Dragana Mektića, a prema nezvaničnim informacijama, on je zbog neraščišćenih odnosa, udario kontru predsjedniku opštinskog odbora SDS-a Nemanji Vasiću i glas dao Milanu Miličeviću. Dok Mektić ne odgovara na naše pozive, Vasić, tvrdi, da o tome ne zna ništa. 

"Ja sam kao predsjednik opštinskog odbora Prnjavora, poslao pismo svim svojim delegatima, pošto su dva kandidata, i nije postignut dogovor, da svako glasa kad saslušaju ekspoze i jednog i drugog, onako kako misle da treba. I siguran sam da su dva ili tri delegata glasala za Miličevića, čak su mi i rekli. I ja nemam ništa protiv," rekao je Vasić. 

Bijeljinski SDS na skupštinu je došao sa tri delagata manje ali je većina, od 39 pristunih, javno dala podršku Miličeviću. Nakon što je lider Bjeljinskog SDS odustao od kandidature, u tom odboru smatraju da bi jedna od dvije važne funkcije u stranci trebalo da pripadne Mići Mićiću. 

"Da li zamjenka ili predsjednika Glavnog odbora, ali sigurno jednu od odlučujućih funckija, naravno SDS Bijeljina, na čelu sa gospodinom Mićom Mićićem, mora dobiti jedno od bitnih mjesta. Ja mislim da će se to u program rada gospodina Šarovića uklopiti," kaže Predrag Jović.

Nekoj od vodećih funkcija ne nada se prvi čovjek SDS-a Kostajnica, i bivši potpredsejdnik stranke. Drago Bundalo koji je javno podržao Miličevića, od Mirka Šarovića očekuje da bude mudar kada su u pitanju dvije važne funkcije u stranci. 

"Mislim da su male šanse da ja budem potpredsjednik, realno gledajući, jer sad predsjednik stranke predlaže potpredsjednike stranke. I normalno je da ljudi, koji su bili u toj, nazovimo je kampanji, bliski Mirku Šaroviću, da će on i postaviti te ljude," rekao je Bundalo. 

Prema nezvaničnim informacijama, na jučerašnjoj sjednici novoizabrani predsjednik od članova je tražio da se izjasne o budućem političkom djelovanju u odnosu na vladajuću strukturu u Republici Srpskoj. Neke od članova stranke, koji nisu željeli pred kameru, iznenadilo je i to što Aleksandra Pandurević, iako je u  Glavnom odboru od 2010. godine, nije ponovo izabrana za člana. 

Članovi stranke sa kojima smo razgovarali, pitaju se koji će biti naredni potezi Mirka Šarovića koji je u početku kampanje bio prilično nezainteresovan za kandidaturu. Nekoliko dana prije izbora, tvrde naši izori, krenuo je u ofanzivu i borbu za svaki glas. Neki od članova koji nisu htjeli pred kamere, mišljenja su da je to uradio upravo zato što se iza cijele priče o prvom čovjeku SDS-a, kriju neke druge namjere.