Narodna skupština RS

Banjac: Pravda mora biti u okvirima Ustava i zakona Srpske

  • 02.07.2018. 20:41

Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba (SDS-K) Darko Banjac rekao je da Narodna skupština Republike Srpske ne može da pravno kvalifikuje slučaj stradanja Davida Dragičevića i ocijenio da su pojedini zaključci Anketnog odbora politički.

On je tokom skupštinske rasprave predložio korekciju jednog od zaključaka Anketnog odbora, i to tako da bude navedeno da Odbor očekuje od Tužilaštva da u što kraćem roku kvalifikuje slučaj i postupi u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, što će obavezati sve institucije u daljem postupanju. 

Komentarišući zaključke Anketnog odbora, Banjac je rekao da nije posao ovog odbora da zaključuje da postoji nepovjerenje građana u institucije. 

"Takođe, Narodna skupština ne može da kvalifikuje ovaj slučaj niti može utvrditi da nešto jeste ili nije krivično djelo", rekao je Banjac, navodeći da je to posao nadležnih organa. 

On je naveo da se znalo da će Anketni odbor istraživati i ispitivati Tužilaštvo i policiju. 

"Loša namjera da se skrene pažnja sa policije i tužilaštva nije postojala, jer da jeste, ne bi bio formiran taj odbor", rekao je Banjac tokom rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. 

On je istakao da se pravda ne može uzimati u svoje ruke, te da ona mora biti u okvirima Ustava i zakona Republike Srpske. 

"Niko nema ništa protiv da u radu tog odbora budu pozvani gosti, ali da se o tome izjasni Odbor. Niko ne smije postavljati pitanje osim članova tog odbora", rekao je Banjac, dodajući da je to bila prva politizacija i zloupotreba Odbora. 

On je upitao i zašto nadležno tužilaštvo ne donosi naredbu o sprovođenju istrage u ovom slučaju. 

"To je krucijalna stvar o kojoj moramo pričati i da se u tom smjeru obratimo Tužilaštvu, da zahtijevamo od Tužilaštva da to uradi, jer to mora po zakonu. Da je naredba donesena, mi ne bismo danas zasjedali i o tome se ne bi raspravljalo u skupštini", poručio je Banjac. 

On kaže da nije tačno da vlast osporava rad Anketnog odbora, ocjenjujući da primjese politike u ovakvim i drugim tragičnim slučajevima nisu dobre. 

"Da smo mislili osporavati rad ovog odbora vjerovatno ga ne bismo izglasali. Ne napada se rad, već određene njegove procedure i zaključci koji nisu u skladu sa zakonodavno-pravnim propisima Republike Srpske, uključujući Ustav Srpske", rekao je Banjac.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.