Avion sa ruskim državljanima odletio iz Banjaluke za Moskvu

  • 26.05.2020. 18:45

Jedanaest putnika poletjelo je sa aerodoma u Mahovljanima. Po njih je došao Avion Er Srbije  iz Beograda sa još 70 putnika koji se vraćaju u Rusiju. Većina ih je bila u posjeti rodbini ili u turističkom obilasku. S obzirom na to da je pandemija još prije 2 mjeseca prizemljila putničke avione, njihov povratak kući nije bio moguć.

"Putujem evo poslije, skoro 3 mjeseca sam bio tu, od 14.marta. Sretan da idem, ali ljut što idem u samoizolaciju. Inače sam došao u posjetu kod oca, imao je nesreću na građevini pa sam morao doći, bio je u bolnici u teškom stanju", kaže Miralem Hamdagić.

- "Srećna sam. Ovdje je lijepo, ali kuća je kuća. Tri mjeseca sam ovdje".

Kući su otišli i studenti koji su bili na programu razmjene studenata između Univeriziteta u Istočnom Sarajevu i agrarnog Univerziteta u ruskom Voronježu. Iz Republike Srpske, kažu, nose lijepe uspomene. 

"Tu sam već tri mjeseca. Kada smo na početku vidjeli kakva je situacija, mislili smo da ćemo morati da napustimo zemlju, međutim budući da je prekinut avio saobraćaj  ostali smo do kraja planirane akademske razmjene na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Naravno da nam je drago što se vraćamo kući, međutim s obzirom da nismo prvi put ovdje, zaljubili smo se u Republiku Srpsku i bilo nam je lijepo ovdje", kaže Adelina Jevdakimova, Voronjež Rusija.

"U svakom slučaju mi je drago što se vraćam kući da se vidim sa roditeljima, rodbinom i prijateljima, ali s druge strane mi je i žao jer sam zavoljela ovu zemlju i narod i bilo mi je lijepo bez obzira na cijelu ovu situaciju ovdje", kaže Jevdakimova. 

Ovaj humanitarni let organizavan je na inicijativu srpskog člana predsjedništva BIH Milorada Dodika. Rusi zahvalni što nije bilo komplikacija u organizaciji prevoza. 

"Zahvaljujemo se vlastima na organizaciji. U avionu je 11 putnika. Procedura je trajala 11 dana. Zahvaljujemo se Vladi Republike Srpske, nije bilo komplikovano", kaže Andrej Morozon, konzul u ruskoj ambasadi u BiH.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je poseban avio-prevoz s obzirom na to da su privremeno obustavljeni komercijalni letovi iz Ruske Federacije. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)