Autobuska stanica u Trebinju počinje s radom

  • 28.07.2020. 17:54

Preduzeće "Globtur" iz Međugorja dužno je da isprazni i preda gradu Trebinju objekat autobuske stanice, navodi se u drugostepenoj presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci.

"Globtur" je dužan da vrati ključeve stanice gradu, koji je vlasnik objekta.

Ovom presudom je Viši privredni sud odbio "Globturovu" žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je danas novinarima da je očekivao ovakav ishod, navodeći da je od samog početka bilo više nego jasno da je grad Trebinje sve uradio u skladu sa zakonom i da su optužbe iz preduzeća "Globtur" bile neosnovane i pravno neutemeljene.

"Ovim više neće neće ispaštati građani Trebinja, kao ni ostali putnici koji koriste autobusku stanicu, jer je ona već neko vrijeme zatvorena zbog sudskog spora. Razmišljamo da komisijski preuzmemo stanicu da bi ona nastavila sa radom", naveo je Ćurić.

On je dodao da je ranije, u drugom sporu protiv "Globtura", grad Trebinje dobio pravo na odštetu od oko 100.000 KM pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju.

Povodom najava iz "Globtura" da će nastaviti sa pravnom borbom, Ćurić kaže da je svim pravnicima jasno da u ovom slučaju nema pravnih povreda i da je grad Trebinje zastupalo Pravobranilaštvo Republike Srpske.

"Globturu" je četvorogodišnji ugovor o zakupu istekao u avgustu prošle godine, ali ga je koristio i više mjeseci kasnije. Drugi prevoznik koji je dobio licencu za zakup ne može da radi, a grad je izgubio više desetina hiljada KM.

Od avgusta 2019. godine grad Trebinje, posredstvom Pravobranilaštva, pokušava da dođe u posjed svoje imovine. Zahtijevao je iseljenje i povrat u posjed dijela prostora, površine oko 615 metara kvadratnih koji je bio u zakupu.

Grad Trebinje je raspisao javni poziv za zakup, na koji se, tvrdi Ćurić, "Globtur" nije javio. Potpisan je ugovor sa firmom iz Trebinja, a "Globtur" je nastavio da koristi prostor, pa je posljednjeg dana 2019. godine Okružni privredni sud u Trebinju usvojio tužbeni zahtjev grada za iseljenje bivšeg zakupca. Kasnije su stizale odluke o zabrani rada i privremena mjera obezbjeđenja.

I Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske donijelo je rješenje o prestanku dozvole za rad "Globturu" na Autobuskoj stanici u Trebinju.

Autobuska stanica, u koju je grad uložio oko dva miliona KM, blokirana je u vrijeme turističke sezone. Da apsurd bude veći, tvrde iz Gradske uprave, nakon što su dostavili dokaze o sprovođenju javnog poziva, bivši zakupac izdao je lokal u zakup trećem licu, 15 dana pred istek ugovora.