Željka Cvijanović

Auto-putevi šansa za razvoj Srpske

16:41, 03.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je izgradnja auto-puta na Koridoru "Pet ce" u Toviri kod Doboja jedan od strateških projekata, koji predstavljaju veliku razvojnu šansu Srpske za povezivanje svih dijelova Republike auto-putevima.

Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna dinamikom i tempom izvođenja radova i što se realizuje ovaj projekat u Republici Srpskoj. 

"Ovo je jedan od strateških projekata i raduje me da će dati rezultate kakvi se od njega očekuju. Bez dobrih auto-puteva i razvijene infrastrukture ne možete očekivati da imate turiste i privredu", rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je zajedno sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom i ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem posjetila ovo gradilište u Toviri. 

Ona je naglasila da se Srpska i dalje treba razvijati, te da ima još mnogo infrastrukturnih projekata koji treba da se realizuju u Srpskoj. 

Cvijanovićeva je podsjetila da je u transportnoj strategiji Republike Srpske dogovoreno da se ovim auto-putem želi doći do Srbije, da se želi gradnja brzih puteva i auto-puteva u istočnom dijelu Srpske i da se dođe do juga Srpske. 

"U narednih pet-šest, najviše deset godina sigurna sam da nijedan od ovih projekata neće biti da nije u realizaciji, da nije započet ili dogovoren", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je izazila zahvalnost na ovom i ostalim projektima Vigemarku i šefu Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Janu Braunu koji su zajedno sa svim institucijama Srpske i Vladom radili na realizaciji ovih projetaka. 

Cvijanovićeva je podsjetila da ovaj projekat spada u sastavni dio agende povezivanja u okviru BiH i cijele BiH sa regionom i EU. 

"Želimo da se ovaj projekat završi onako kako je planirano i u predviđenim rokovima", rekla je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, ovaj projekat je za Republiku Srpsku važan ne samo što povezuje Banjaluku sa Dobojem, i što će auto-putem prema Gradišci biti povezana mostom na Savi sa Hrvatskom, već i što će biti povezana sa Federacijom BiH. 

"Ovaj auto-put će se u budućnosti nastaviti da gradi prema Srbiji. Stoga mi vidimo veliku šansu za povezivanje svih dijelova Srpske auto-putevima", rekla je Cvijanovićeva. 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je novinarima je zadovoljan početkom realizacije projekta izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce" u Toviri kod Doboja, podsjetivši da ovaj koridor ide kroz Srpsku u dužini od 46,6 kilometara i da je vrijednost tog projekta oko 500 miliona evra. 

On je rekao da je Evropska komisija podržala realizaciju ovog projekta sa grant sredstvima u visini od 20 odsto. 

Trninić je istakao da je do sada realizovana prva faza ovog projekta u iznosu od 12 miliona evra i da se trenutno očekuje realizacija grant sredstava u visini od 30 miliona evra. 

On je podsjetio da je Evropska komisija pomogla i realizaciju mahovljanske petlje sa grantom od pet miliona evra, ističući da se pominje i gradnja mosta na Savi kod Gradiške sa grantom od 6,8 miliona evra. 

Trninić je rekao da je Evropska komisija do sada za ove infrastrukturne projekte dala grant sredstva od 24 miliona evra, te više od 10 miliona evra pomoći kod izrade tehničke dokumentacije za ove projekte. 

On je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji i EBRD-u za pomoć u realizaciji ovoh projekata, ističući da će biti nastavljena njihova saradnja sa institucijama Republike Srpske.