ATV u posjeti laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

  • 06.04.2020. 19:28

Na prvoj liniji borbe protiv virusa korona je i osoblje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Od pojave prvog slučaja u Srpskoj, oni ne staju, rade sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili širenje virusa u našoj Republici.

Nije važno koji je dan, niti koliko je sati, za građane su uvijek tu. U to se uvjerila i ekipa ATV-a. Epidemiolozi su trenutno prvi na udaru. 

"Oni kroz epidemiološko anketiranje pokušavaju da dođu do bilo koje osobe sa sumnjom na ovo oboljenje u smislu njihove identifikacije, u smislu potvrđivanja takvih slučajeva u smislu identifikacije njihovih daljih kontakata, a krajnji cilj nam je smanjiti širenje infekcije. Nakon što se slučaj potvrdi sami epidemiolozi vrše identifikaciju svih kontakata tog potvrđenog slučaja, zatim klasifikuju te kontakte. Rade sve aktivnosti vezane za informisanje, savjetovanje tih osoba i eventualno postavljanje indikacije za testiranje", rekla je Jelena Đaković Dević, specijalista epidemiologije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Oni koji prvi imaju rezultate testova u rukama su mikrobiolozi. Da bi sve uzorke stigli obraditi, rade po cijeli dan. Uz to, mjere zaštite moraju biti na najvišem nivou. Jednodjelno zaštitno odijelo, dvoje rukavica, kapa, maska, vizir, bez kompletne zaštitne opreme testiranju se ne može pristupiti. Prvi korak u veoma odgovornom poslu mikrobiologa je prijem uzoraka, a potom ide njihova obrada.

"Dalje ti uzorci prolaze kroz više etapa obrade do samog uključivanja u aparat. Za to nam je potrebno duži vremenski period. Nakon obrade uzorka stavljamo ga na PSR aparat koji isto tako vremenski ima određeni period da se završi test i poslije toga radimo očitavanje rezultata i izvještavanje", istakla je Dijana Baštinac, specijalista mikrobiologije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Da bi nam saopštili rezultate, ovi stručnjaci rade više časova samo na jednom "krugu" testiranja. U aparat može stati maksimalno 96 uzoraka. Od ukupno 2.923 testiranja, u laboratoriji Instituta do sada je urađeno njih 1.960. Oni su tu za nas 24 časa dnevno. Njihov odgovoran i težak posao im svakako možemo olakšati. Zato i iz Instituta stiže jasna poruka... 

"Ostanite kod kuće! Budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima! Mi smo tu za vas svaki dan", poručili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија