Banjaluka

ATV u posjeti Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci

  • 04.04.2020. 19:08

"U ime medicinskih sestara Klinike za infektivne bolesti i ostalog osoblja naše Klinike, i ostalog osoblja koje danonoćno rade za vaše zdravlje, molimo vas - ostanite kod kuće", rekla je Jelena Petrović, glavna sestra Klinike za infektivne bolesti UKC RS.

Ovo je apel medicinskog osoblja sa Klinike za infektivne bolesti, koje radi danonoćno da spriječi širenje virusa korona u Republici Srpskoj. Novi pacijenti zaraženi virusom stižu svakodnevno, a ekipa ATV-a je dobila priliku, da uz sve mjere predostrožnosti, vidi kako u klinici izgleda prva linija borbe protiv pandemije. 

Svi, od portira, preko čistačica do sestara i doktora daju neprocjenjivi doprinos. Kako rade na Klinici za infektivne bolesti vidio je i ministar zdravlja. U zaštitnom odijelu, zajedno sa rukovodstvom UKC-a i načelnicom Klinike, Alen Šeranić je obišao pacijente koji se bore sa opasnom zarazom.

"Imao sam priliku još da porazgovaram sa pacijentima, sa onima koji su u prilici da razgovaraju, i da čujem od njih direktno utiske o tome kako i na koji način se brinu o njima moje kolege zdravstveni radnici, vjerujte, sve pohvale, svakako za sve zdravstvene radnike ali i same pacijente, zajedno sa njima gledaju na koji, najbolji način se odupru samom virusu korona", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Glavna poruka sa klinike je da su disciplina i odgovornost - kako zdravstvenih radnika, tako i stanovništva - najvažniji u borbi sa epidemijom, naglasio je Šeranić. Infektivna klinika je na raspolaganju pacijentima zaraženim korona virusom, a oni se liječe po savremenim dijagnostičkim i terapijskim protokolima. Kovid-19 je pošast, ali mi svakodnevno činimo sve što možemo da ga stavimo pod kontrolu - poručuje načelnica Klinike.

"Danas smo zajedno napravili vizitu. Napravili smo vizitu u zaštitnim odjelima, razgovarali smo sa pacijentima. Ovo je za nas kao kolege velika podrška, jer znači da mi šaljemo poruku da je ovo sve pod kontrolom, da se ne trebamo bojati", naglasila je Antonija Verhaz, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC RS.

Izuzetno je važno da informacije o virusu dođu do svakog građanina i u svaki dom, da bismo svi znali kako da se čuvamo od ove infekcije, poruka je rukovodstva UKC-a. Ipak, podsjeća Nenad Stevandić, najveća čast treba da se ukaže onima koji rade na Klinici za infektivne bolesti. Tu je šest infektologa, deset intenzivista, 30-ak sestara koji danonoćno rade na milimetar od virusa, i niko od njih nije zaražen, jer su svi dovoljno disciplinovani - istakao je Stevandić.

"Cilj nam je bio da ministru kao članu Republičkog tima za vanredne situacije pokažemo da se ovdje poštuju svi principi terapije, dijagnostike i tretmana oboljelih pacijenata, a istovremeno da pokažemo da se poštuju svi principi zaštite i pacijenata i zaposlenog osoblja", rekao je Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Ovdje smo razgovarali danas sa pacijentima koji će sutra-prekosutra na drugu lokaciju, pa će poslije toga kući. Mnogi pacijenti su odavde već transportovani na staru pulmologiju, i koji će već iduće nedjelje ići kući, tako da je ovo i mjesto gdje je mnogo života već spašeno, i sa tim smo pokazali da smo bili odgovorni i da smo odgovorili ovom izazovu", istakao je Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Najmanje 40 respiratora je slobodno na UKC-u, kažu u ovoj ustanovi. Dodaju da im je u ovom trenutku najvažnije da svi oni kojima je potreban respirator, mogu da ga dobiju odmah. Očekuju da dobiju još respiratora, ali da su i ovako sasvim spremni za pojavu većeg broja teških slučajeva.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок