Banjaluka

ATV u Arhivu Srpske: Jasenovačka građa dostupna svim građanima

  • 02.06.2020. 19:19

Oko tri i po hiljade snimaka u koloru, deset puta više crno bijelih, čine jasenovačku građu koja se nalazi u Arhivu Republike Srpske. Više nema potrebe da se ovo pitanje mistifikuje i da o njemu govore oni koji nikada nisu ni došli u Arhiv da se raspitaju o toj građi, kažu za ATV u Arhivu.

Oni koji su juče na sjednici Narodne skupštine o jasenovačkoj građi govorili na sva zvona trebalo bi, kažu, da znaju da je ona u vlasništvu Hrvatske i da je, nakon što je pohranjena i digitalizovana u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, vraćena u Jasenovac.

"Građa je predata u muzej Holokausta u Vašingtonu, tamo je sređena, što je bilo oštećeno zubom vremenam restaurirano je, konzervirano, digitalizovano, mikrofilmovano i dostavljeno Arhivu Republike Srpske što u digitalnoj formi što u mikrofilmu. Tu građu je muzej Holokausta opet na osnovu drugog sporazuma sa Vladom Republike Hrvatske vratio u Jasenovac. Hrvatska je međunarodno priznata država, ta građa se čuvala u Jasenovcu, i vraćena je tamo u spomen područje", rekao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

Skoro cijelu građu čine fotokopije, dok se originali i danas nalaze u Muzejima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Mali broj predmeta koji su pronađeni na mjestu nekadašnjeg kocentracionog logora u kojem su krvnički ubijani Srbi, Jevreji i Romi, nalazi se u Memorijalnom muzeju Jasenovac. 

"Imamo dio dokumenata, građe, koju su.. da li preživjeli logoraši ili članovi porodica logoraša dostavili. To je jako mali broj originalne dokumentacije i predmeta. I oni su vezani za žrtvu, dakle predmeti žrtve. Drugi način pribavljanja tih eksponata bio je dakle prilikom iskopavnja u Donjoj Gradini, pronađeni su neki češljići ogledalca itd, dakle ono što su žrtve ponijele sa sobom u jamu u koju su bačene. Isto tako veoma rijetki eksponati. I treći najveći dio jasenovačke zbirke eksponata čine replike", istakao je Dragoslav Ilić, istoričar. 

U Arhivu, uz najsavremeniju opremu ubrzano rade na digitalizaciji mirkofilmova koji su stigli iz Vašingotan, a koji će uskoro biti dostpuni i javnosti.

"Mi ono što sada radimo je digitalizacija ovog mikrofilmskog materijala i to će biti prebačeno u PDF format i upotpunosti dostupno na internetu". 

Sve što se nalazi u Arhivu, dostupno je svim građanima Republike Srpske. 

Jasenovačka građa u digitalnoj formi dostupna je i na sajtu Arhiva Republike Srpske. Samo nekoliko klikova odvešće vas na mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Oni slabijeg želudca trebalo bi da budu oprezni dok istražuju, jer su neki od najsvirepijih zličina zabilježeni na fotografijama. 

Priču o jasenovačkoj građi u život pokušavaju da vrate mladi opozicionari. Treba ih podsjetiti da je tu priču već istraživao Anketni odbor Parlamenta još 2001. kada su na vlasti bili upravo SDS i PDP. Tada je utvrđeno da jasenovačka građa nije prodana Hrvatskoj.
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)