Pred Ustavnim sudom BiH

ATV specijal povodom inicijative SDA za preispitivanja naziva Republike Srpske

  • 24.01.2019. 19:59

Na programu Alternativne televizije mogli ste da pratite specijal povodom inicijative SDA-a da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja naziva Republike Srpske.

Gosti specijala, koji vodi Marin Marinković, bili su Danijel Simić, analitičar i osnivač portala “Frontal.rs”, Kristan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Ovo je definitivno crvena linija i nema pregovora sa SDA sve dok na isti način, kao što su i najavili, ne objave da će odustati od inicijative, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, gostujući u ATV specijalu povodom inicijative SDA-a da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja naziva Republike Srpske.

"Suština ove najave je da oni koji su izazvali rat u BiH nikada nisu prihvatili mir i da oni na Dejtonski sporazum gledaju čisto kao na jedan među korak do ostvarenja onoga što su bili njihovi ratni ciljevi, a to je takozvana RBiH, koja funkcioniše po principu "jedan čovjek - jedan glas", kaže Kovačević.

Rat u BiH izazvan time što su dva konstitutivna naroda preglasala treći, a upravo to je ono što imamo u Ustavnom sudu, ističe Kovačević.

"Mi reagujemo ovako na samo jednu najavu, jer nažalost imamo jedan politički sud u kojem trojica stranih sudija sa dva bošnjačka mogu da preglasaju dva konstitutivna naroda", kaže Kovačević.

Тагови: