ATV saznaje: Stotinu migranata stiglo iz Sarajeva u Međeđu

  • 07.12.2020. 18:36

Stotinu migranata noćas je stiglo iz Sarajeva u Međeđu, nadomak Kozarske Dubice, saznaje ATV. Migranti su došli autobusom jednog sarajevskog prevoznika i svi su platili kartu od oko 100 maraka. Plan im je, kako saznajemo, da na ovom mjestu prave šatorsko naselje.  Policija Republike Srpske je na stanici zatekla njih 45. 

"Idemo u neku zemlju u Evropi, ali ovdje nam je komplikovano da pređemo granicu. Na hrvatskoj granici su nas zaustavili i vratili u BIH. Bili smo u Sarajevu u Blažuju. Platili smo kartu i došli ovdje", kaže jedan od migranata. 

Migranti su tenutno na provjeri u policijskoj stanici. Nakon toga biće smješteni u najbliži migracioni centar. Oni su iz Avganistana i Pakistana a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BIH. 

"Policijski službenici mjesta nadležne policijske stanice Kozarska Dubica na lokalitetu sela Međeđa neposredno uz granicu sa Hrvatskom otkrili 45 migranata koji su tu došli tokom noći. Policijski službenici su informisali nadležno tužilaštvo BIH, terenski centar za strance kao i nadležnu jedinicu granične policije BIH i očekujemo da i oni preduzmu mjere iz svoje nadležnosti", kaže Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor.

Skoro svako veče nam je ovako, pričaju u Međeđi. Više je, kažu, migranata nego mještana. Nerijetko obijaju i provaljuju ljudima u kuće. 

"Nisu sigurni, nisu bezbjedni. I naša djeca i ne smiju se puštati djeca. Nesigurni su, nesigurno se osjećamo i to je to", kaže Milan Šuvak, Međeđa, Kozarska Dubica.

"Jedino je problem što provaljuju po neku vikendicu, ovdje oko rijeke Save i što uzmaju pretežno čamce i obijaju i prevoze se ovamo prema Republici Hrvatskoj", kaže Mirko Šojić, Međeđa, Kozarska Dubica.

Mještani imaju razloga za strah. U ovom mjestu je krajem oktobra mjeseca došlo do sukoba migranata porijeklom iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša. Šest osoba je zadobilo povrede, od čega su tri teže povrijeđene.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.