Preduzeća i institucije raspodijeljene

ATV saznaje: Koalicioni sporazum u Srpskoj naredne sedmice

  • 02.06.2019. 19:11

Potpisi lidera vladajućih stranka u Republici Srpskoj, na finalizovanom koalicionom sporazumu, mogli bi se naći početkom naredne sedmice, nezvanično saznaje ATV. 

Sva preduzeća i institucije, raspodjiljena su prema procentima učešća u vlasti. Razgovori su trajali nešto duže, jer je bilo i ambicija pojedinih stranaka u koaliciji koje su se ipak morale odreći jednog dijela direktorskih fotelja. NAjvećeg broja pozicija odrekao se SNSD, jer u raspodjeli nikada nije bilo više stranaka. Čim nema buke u javnosti, znači da su razgovori dobro prošli, kaže lider najveće vladajuće stranke u Republici Srpskoj,  Milorad Dodik.

"Kao što vidite ni u javnosti nema nekakvog posebnog pritiska to govori o tome da je otprilike sve uredu. Imaju neki koji su nezadovoljni time što su nešto izgubili ili nisu nešto dobili što su htjeli. Ali ja ću samo jedno reći, SNSD se opredijelio da napravi snažnu institucionalno strukturu u Republici Srpskoj", kaže Milorad Dodik, lider SNSD-a. 

Stranka Dragana Čavića, sa 5, 35 odsto učešća u vlasti, dobila je Elektrokrajinu, Republičku direkciju za promet naoružanja i vojne opreme i Agenciju za bezbjednsot saobraćaja. Kako je ATV ranije objavila, po prvi put se u rasppodjeli našlo i 20 drugih preduzeća, od kojih je NDP- pripao Dom za lica sa invaliditetom u Višegradu i preduzeće "Grad" u Bijeljini. Sporazum će biti potpisan kada lideri stranaka dogovore termin koji svima odgovara, kaže Čavić.

"Stvar je vjerovatno tehničke prirode da usklade termine između sebe predstavnici političkih stranaka. I da se ovaj ciklus u međustranačkom dogovoru okonča potpisivanjem sporazuma. Ne bi trebao da bude problem, jer mi svi znamo i sadržaj sporazuma i sve elemente koji su dogovoreni", kaže lider ATV-a, Dragan Čavić.

U Ujedinjenoj Srpskoj , koja u vlasti učestvuje sa 7, 14 od sto zadovoljni su raspodjelom funkcija. Manje je zadovoljstva, čini se, u DNS-u. Stranka Marka Pavića, zadržaće neka od dosadašnjih preduzeća među kojima su "Željeznice" i Putevi. Zadržaće i Turističku organizaciju Republike Srpske, ali će dobiti nova mjesta u Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Zaštitnom fondu i "Gas Prometu" Istočno Sarajevo. Marko Pavić ni danas nije bio rječit. Tvrdi da još ne zna kada će sporazum biti potpisan. 

"To vi zovite, nemojte mene zvati, zovite SNSD, oni to vode. Oni vode taj dio posla i kada se dovrši oni će vas obavijestiti", kaže lider DNS-a, Marko Pavić.

Dok će skoro svim bolnicama rukovoditi SNSD, DNS će zadržati mjesto u Bolnici "Mladen Stojanović" u Prijedoru. Najveća stranka delegiraće direktore i u Elektroprivrede Republike Srpske i njenim zavisnim preduzećima, Fondu PIO, Fondu zdravstvenog osiguranja, Zavodu za zapošljavanje i drugi. Socijalisti će uglavnom zadržati kadrove u dosadašnjim institucijamai preduzećima, među kojima su Šume Republike Srpske, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i Apifu. 

Stranka Petra Đokića predložiće direktore i u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac, Agenciji za državnu upravu i "Kosmosu" Banjaluka. Rudnikom i termoelektranom Ugljevik, Autoputevima, Zavodom za medicinu rada i sporta, Republičkom pravom za igre na sreću i "Gas-res" Banjaluka, samo su neke od institucija i preduzeća kojima će upravljati kadrovi Čubrilovićevog Demosa.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.