Republička inspekcije rada

ATV sa inspektorima u kontroli

  • 13.12.2019. 19:26

"Dobar dan koleginica i ja smo iz Republičke inspekcije rada, odnosno republičke tržišne inspekcije. Danas smo kod vas službeno. Daćete i meni ličnu kartu. Je l' sami radite? Sam, sam. Meni ćete pripremiti potvrdu o registraciji, dnevni list šanka, poslovnu knjigu ugostiteljskog objekta, izvršen presjek stanja, kase. U redu.

Ove rečenice inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove izgovorili su skoro 5.000 puta, do kraja novembra. Toliko su napravili kontrola. U više od 30 odsto slučajeva, pronašli su nepravilnosti u radu poslodavaca. Inspektori su u svojim kontrolama zatekli 320 radnika koji nisu imali ugovor o radu zaključen sa poslodavcem. Uprkos kontrolama, kaznama i izdatim prekršajnim nalozima, rad na crno, žale se inspektori je i dalje prisutan. 

"Ako je fizičko lice preduzetnik i kod koga zateknemo neprijavljenog radnika kazna je minimalna ona koju izriče inspektor  2.000 maraka, izdaje prekršajni nalog. ako se radi o pravno licu onda je kazna od 5.000 maraka. Mi smo u prvih 11 mjeseci ove godine blizu 500 prekršajnih naloga izdali i izrekli kaznu, nepun milion maraka već do sada, oko  950.000 za prvih 11 mjeseci. Radna snaga je izuzetan resurs kojeg poslodavci trebaju početi da cijene daleko više, da ne govorimo koja je to šteta za privredu, odnosno budžet Republike Srpske", kaže Zoran Mikanović, glavni Republički inspektor rada. 

U okviru akcije suzbijanja nelegalnog rada i sive ekonomije, republička tržišna inspekcija je u protekla dva mjeseca pojačala kontrole subjekata koji nude različite usluge putem interneta, na oglasnim stranama i društvenim mrežama. Kontrolom su obuhvaćeni subjekti širom Republike Srpske koji su obavljali različite djelatnosti: autolimarske, automehaničarske, trgovinske, turističke, ugostiteljske. Kontrolisana lica su pored uslužnih djelatnosti, oglašavala trgovinu raznovrsnom robom kao što je računarska oprema, namještaj, kozmetika, sitni kućanski aparati, nakit i slično. 

"Cilj nam je da se oni legalizuju, što se i pokazalo  da smo otprilike oko, sad najnoviji podatak oko 55 subjekata smo kontrloisali. Od tih 55, smo bukvalno našim radom doveli do toga da ih se 35 registrovalo", kaže Borka Surtov, glavni tržišni inspektor RS.

Od 18.decembra na snagu stupa novi Zakon o trgovini, koji reguliše oglašavanje i prodaju robe i usluga putem interneta, na oglasnim stranama i društvenim mrežama. Cilj inspekcije nije kažnjavanje, kažu inspektori, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.