SDS

Antiustavni sud svojim odlukama razgrađuje BiH

15:36, 29.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava Zakon o Danu Republike Srpske i pravo naroda da 9. januar obilježava kao Dan Republike pokazuje da je taj sud u svojoj suštini antiustavan, jer negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopšteno je iz SDS-a.

"Ustavni sud BiH petvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizujući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i Srpske", ocjenili su u SDS-u. 

Iz ove stranke pozivaju sve republičke institucije i političke partije da zaštite Ustav Republike Srpske, Dan Republike Srpske i osnovna demokratska prava Republike i njenih građana, te pitaju - kako bi se osjećali narodi razvijenih demokratija da im u Ustavnom sudu sjede stranci i, bez zakonskog osnova određuju, praznovanje važnih datuma. 

SDS podsjeća da je pomenutom kvazisudu, osim sekularnog praznika 9. januara, bila sporna i muzička melodija himne "Bože pravde", ali ne i 25. novembar i 1. mart. 

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske, kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.