Predsjednik poklonio Putinu značku sa zastavom Srpske

Analitičari saglasni: Uspješna posjeta Dodika Rusiji

  • 01.10.2018. 19:09

Rusija snažno podržava Srpsku. Dobri odnosi Rusije i Srpske. Putin poželio predsjedniku Republike Srpske sreću na izborima. To su samo neki od naslova u domaćim, regionalnim i svjetskim medijima, nakon posjete Mlorada Dodika Ruskoj Federaciji. 

Sastanak sa prvim čovjekom Rusije ocijenjen izuzetno uspješnim, a o njemu je izvjestila i zvanična stranica Kremlja. Predsjednik Republike Srpske ne krije zadovoljstvo. Kaže, izuzetno je važno da Srpska ima pažnju Rusije, a dobre kontakte sa tom zemljom neophodno je očuvati.

"Naravno da je to velika posjeta, naravno da je to dobro za Republiku Srpsku. Mi ne smijemo da izgubimo tu vrstu kontakta koje imamo na nivou predsjednika Ruske Federacije veoma je važno održati taj kontakt.Za srpski narod je presudno da ima poruku od Ruske Federacije da stoji iza legitimnih interesa našeg naroda i naše Republike", rekao je Milorad Dodik.

Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, kaže da je Srpska ponosna dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom. Dokaz za to je, poručuje, i sastanak koji su u Sočiju održala dva predsjednika.

"Sigurna sam da su svi naši građani ponosni na to. Svi su sa iščekivanjem očekivali da vide kako je prošao sastanak, i šta poslije toga predsjendik ima reći. Mi smo naravno ponosni na to", kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

To što je Vladimir Putin značku sa zastavom Republike Srpske, koju je sa svog sakoa skinuo Milorad Dodik, odmah stavio na rever i te kako ima simboliku, kažu  analitičari.

Prvi čovjek Ruske Federacije je, poručuju, ponovo podržao Republiku Srpsku, kao i njen opstanak u Dejtonskom okruženju. Vladimir Putin je time, smatraju analitičari, dao do znanja da Rusija čvrsto stoji iza Srpske. 

"Jasno je da Rusija, dolaskom Sergeja Lavrova u predizbornoj kampanji, pa evo i primanjem Milorada Dodika, što se dešavalo i ranije, na određeni način pokazuje svoje preferencije ili favorizaciju jedne strane u ovoj našoj podijeljenoj političkoj sceni. Međutim, oni koji vide miješanje Rusije tu, mogu da ga tako čitaju, ali onda se postavlja pitanje šta je kada SAD daju izjave od strane svoje ambasade, kao da su nekakav izabrani predstavnik vlasti u BiH. To je najočiglednije, i najgrublje moguće miješanje u izbore", kaže Danijel Simić, osnivač i urednik portala Frontal.rs.

"Pri tome je Putin istakao da je onaj sa kim razgovaraju i za koga misle da je garant politike koja održava Republiku Srpsku i dobre odnose između Banjaluke i Moskve je Milorad Dodik. Putin je eksplicitno njega podržao. Rusija se na taj način ne miješa u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali legitimno iskazuje želju da ima snažnu srpsku državu zapadno od Drine, koja je njen saveznik", rekao je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Ne treba nimalo potcijeniti ulogu koju Rusija ima na međunarodnoj političkoj sceni, i šta to znači za Republiku Srpsku, koja, kaže Danijel Simić, među svjetskim silama, posebno sa zapada, nema mnogo saveznika.

"Treba voditi računa o tome da je Rusija jedini stvarni saveznik, odnosno, zapravo i jedini saveznik Republike Srpske u Savjetu za provođenje mira. I da je Rusija jedina ta koja stoji kao brana da sile NATO-a i druge neke članice da ukinu RS. To je potpuno očigledno. Da nema Rusije, danas bi situacija na terenu bila potpuno drugačija", rekao je Simić.

Na sastanku u Sočiju, dva predsjednika razgovarala su o nastavku i jačanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti trgovinske razmjene i naftne infustrije. Vladimir Putin je poručio da mu je drago što se mnogi studenti iz Republike Srpske školuju u Rusiji i uče jezik, a ponudio je i svu pomoć u toj oblasti.U susret predstojećim izborima, prvi čovjek Ruske Federacije poželio je sreću Miloradu Dodiku, poručivši da se nada da će izbori biti održani u skladu sa zakonima i na demokratski način.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.