Vitomir Popović

Amerika treba da ukine sankcije Špiriću

  • 23.09.2018. 14:45

Član Međunarodne asocijacije pravnika Vitomir Popović smatra da bi bilo dobro da američka administracija prije početka održavanja opštih izbora u BiH ukine neprimjerene sankcije poslaniku SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikoli Špiriću.

"Nije uobičajeno ni u međunarodnom pravu, a ni u politici, da se bilo kome uvode sankcije u vrijeme izbornog procesa. Teško je nekoga unaprijed proglasiti krivim, a da prethodno ta krivica nije dokazana. Mi pravnici uvijek polazimo od toga da ta krivica mora da bude dokazana, a nakon toga slijede određene sankcije", rekao je Popović za Srnu. 

Nažalost, kaže Popović, ovdje nije vođen nikakav postupak, nego su te sankcije uvedene Špiriću iako ništa nije dokazano, pa i članovima njegove porodice koji ne moraju imati nakakve veze s tim.

"Ne mislim da se ovo odnosi samo na gospodina Špirića, nego mislim na sve koji učestvuju na ovim izborima, pa čak i mimo ovih izbora. Osnovni postulat prava je da se utvrdi postojanje nečije krivice i odgovornosti za tu krivicu, a da nakon toga slijede odgovarajuće sankcije, odnosno mjere", rekao je Popović. 

Zaključujući da su sankcije Špiriću potpuno neprimjerene, Popović je podsjetio da je i on početkom devedesetih godina bio pod takvim ili sličnim sankcijama radi navodnog rušenja ustavnog poretka, ali da su one ukinute. 

"Mislim da bi i ovdje bilo dobro da američka administracija, koja je veoma iskusna i jaka, prije početka održavanja ovih izbora ukine sankcije Špiriću i da ih ne uvodi nikome, bez obzira iz koje političke opcije ili koje stranke dolazi, jer je sad za to praktično isuviše kasno i na taj način se pokušava opredijeliti volja glasača. A to ni u jednom slučaju nije dobro", konstatovao je Popović. 

SAD su 10. septembra uvele sankcije Špiriću, a iz Stejt departmenta je tada saopšteno da je ta odluka donesena "zbog njegove umiješanosti u korupciju". 

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.