Vujo Vukmirica

Američke sankcije Nikoli Špiriću presuda bez suđenja

  • 18.09.2018. 10:54

Sankcije koje su SAD uvele poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću su svojevrsna presuda bez suđenja, a ta odluka je antidemokratska i antiamerička, izjavio je danas Srni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vujo Vukmirica.

Vukmirica je istakao da je iznenađen odlukom američke administracije da uvede sankcije Špiriću, koji je i profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu. 

"Špirić je častan i pošten čovjek. Uvođenje sankcija je svojevrsna presuda bez suđenja i ovaj slučaj mi više liči na lične obračune nego na ozbiljnu državnu politiku takve države kao što je Amerika. Štaviše, to se ne može opravdati ni slovom `d` od predstavljanja američke demokratije. Odluka je utoliko antidemokratska i antiamerička jer se odnosi i na Špirićevu porodicu, odnosno djecu", istakao je Vukmirica. 

On je dodao da odluka Stejt departmenta istovremeno predstavlja direktno miješanje SAD u predizbornu kampanju koja je u toku u BiH. 

"Godinama se u SAD vodi velika kampanja protiv predsjednika /Donalda/ Trampa zbog navodnog ruskog miješanja u američke izbore i njihovu podršku Trampu", rekao je Vukmirica. 

On je izrazio nadanje da će vrlo brzo sankcije Špiriću i članovima njegove porodice biti povučene. 

"Na taj način će biti potvrđene vrijednosti američke demokratije, a ne njeno pretvaranje u gomu i karikaturu", zaključio je Vukmirović. 

SAD su 10. septembra uvele sankcije Špiriću, a iz Stejt departmenta je tada saopšteno da je ta odluka donesena zbog njegove umiješanosti u korupciju.

Тагови: