34. ogranak Američkog koledža kardiologa

Alen Šeranić otvorio Četvrti kongres kardiologa

  • 29.03.2019. 09:42

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je jutros na Jahorini Četvrti kongres 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku.

Šeranić je istakao da 34. ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku ide mnogo dalje od smjernica na kojima se radi, a to je ono što se zove zdravstvena diplomatija, što u ovom trenutku Srbiji i Srpskoj mnogo znači. 

"Republika Srpska na čelu sa Vladom u posljednje vrijeme je uložila mnogo u zdravstvenu zaštitu, a ulaže i u kardiologiju jer je ona na neki način perjanica zdravstvenog sistema", rekao je Šeranić. 

On je podsjetio da je uloženo mnogo u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, u otvaranje angio sale, a sada i kardiohirurgije koja bi trebalo da bude završena ove godine, dodajući da je uloženo i u Bolnicu Bijeljina. 

Prema njegovim riječima, ova dva infrastrukturna objekta podrazumijevaju napredak i mogućnosti kardiologije u Republici Srpskoj, a daju preduslove da se radi na usavršavanju kadra i obrazovanju mladih. 

"Do sada smo imali veliku podršku kolega iz Srbije i nadam se da ćemo je imati i ubuduće jer je to veoma važno", naglasio je Šeranić. 

Tema trodnevnog kongresa je "Praktični aspekti i komparativna analiza ACC/AHA I ESC preporuka u Srbiji i Republici Srpskoj 2019 /PRACSIS 2019/", a predavači i moderatori biće najistaknutiji specijalisti iz ove oblasti iz Srbije i Srpske. 

Organizator kongresa je Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku u saradnji sa udruženjima kardiologa Srbije i Republike Srpske, Američkim koledžom kardiologa, Odborom SANU za kardiovaskularnu patologiju, Odborom ANURS-a za kardiovaskularne bolesti. 

Organizaciju su pomogli i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva. 

Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku osnovan je početkom 2015. godine, a promovisan 15. marta iste godine u San Dijegu na 64. kongresu Američkog koledža kardiologa. 

Ovaj ogranak formiran je s ciljem unapređenja saradnje i povezivanja Američkog koledža kardiologa sa Udruženjem kardiologa Srbije i Udruženjem kardiologa Republike Srpske. 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина