Predsjednik Srbije

Aleksandar Vučić posjetio Mrkonjić Grad

  • 29.01.2020. 19:13

Srećan sam kada dođem u Republiku Srpsku i kad sam sa srpskim narodom. Srpski narod je jedinstven i nedjeljiv, a svi pokušaji podjele su nemogući, poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije iz Mrkonjic Grada.

Ispred Gimnazije Vučića su dočekali Milora Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. 

Nakon obilaska Mašinske škole u Mrkonjić Gradu, kao i školske biblioteke, Vučić je rekao da će pomoć Srbije ovoj školi iznositi oko 300.000 evra.

"Mi smo danas doneli pomoć od, da govorimo u vašem novcu, 600 hiljada maraka za školu mašinsku i gimnaziju. Opremićemo najsavremenijim računarima, CNC mašinama.

Srbi ma gdje živjeli su jedan narod i nema "bosanskih Srba", niti bilo kakvih podjela, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH okupljenim Mrkonjićanima. Mrkonjić Grad je herojski grad koji je obnovljen nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem je bio devastiran. 

Srpski narod ne želi ništa tuđe, ali je prošao kroz tragedije i više nikome neće dozvoliti da ga proteruju sa svojih ognjišta kao što je 1995. godine bilo u Mrkonjić Gradu, rekao je Aleksandar Vučić, okupljenim Mrkonjićanima na trgu. Poruka koja se šalje posjetom predsjednika Srbije za nas je važnija nego bilo koji novac, kažu Dodik i Cvijanovićeva.

"Da zajedno promovišmo naše osnovne narodne vrijednosti, da smo okupljeni oko ideja koje su nama važne. Oko naše Republike Srpske, Srbije, oko naše Srpske pravoslavne crkve koja teba i mora da ostane jedinstvena na svim prostorima pa i u Crnoj Gori", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Ovo je znak i našeg jedinstva, naše dobre saradnje. Ovo je znak da Srbija stoji zajedno uz Republiku Srpsku i uvijek i kad su teška vremena, ali i onda kada treba podijeliti radost određenih događaja, određenih dana, mi smo zajedno", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ekonomija i podrška privrednicima u Srpskoj bile su glavne teme sastanka visokih zvanica, privrednika i rukovodstva opštine Mrkonjić Grad. Republika Srpska u svom razvoju može da se oslanja na Srbiju i na njenu pomoć, glavna je poruka.

"Danas smo se dogvorili za jednu vrstu dodatne, konkretn podrške za privrednike Republike Srpske. Mi ćemo preko Vlade Republike Srpske, kojoj ćemo uplatiti određeni novac, psoeno subvencionisati privrednike u Republici Srpskoj, za njihovu opremu za njihova preduzeća, mašine u visini od koja je čak povoljnija nego u Srbiji. Zato što želimo da podržimo opstanak našeg naroda na svojim ognjištima i želimo da pomognemo razvoju Republike Srpske", naglasio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

"Naravno da mi na svom razvojnom putu ne možemo da idemo istim korakom kao Srbija, jer nemamo iste resurse, ni površinu, ni broj stanovnika, niti neke mehanizme kojima raspolažu države, ali je važno da imamo Srbiju koja raspolaže svim tim mehanizmima, a posebno dobrom voljom i željom da Republika Srpska ne zaostaje ni na koji način za onim što danas radi Srbija", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

U znak zahvalnosti za podršku, pomoć i ukazanu čast svojim dolaskom, predsjedniku Srbije je dodjeljena Povelja počasnog građanina Mrkonjić Grada. Na poklon je dobio i mrkonjićku kapu sa kićankom. 

"Ja sam se našalila i rekla: Predsjedniče, danas imate i crno na bijelo da vas Mrkonjić Grad voli i da ste ovdje uvijek dobrodošli", istakla je Divna Aničić, načelnik Mrkonjić Grada.

Od Srbije je stigla i pomoć od 200.000 KM za Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu za kupovinu mamografa i vozila.

Na pomoć Srbije će moći da račuanju i opštine Šipovo, Jezero, Ribnik i Srpski Kupres.   

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија