Uručeni ključevi 15 sanitetskih vozila namijenjenim Domovima zdravlja širom Srpske

  • 23.07.2020. 10:06

Petnaest sanitetskih vozila, vrijednih 1,4 miliona maraka, za petnaest domova zdravlja širom Republike Srpske - to je donacija koju je nadležnima danas uručio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Prije ceremonije održane ispred Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Vučić je zajedno sa generalnim direktorom UKC, Vladom Đajićem pregledao donirana vozila i pozdravio zdravstvene radnike koji su ga dočekali. Za nas ovo nije poklon, ili čin pružanja podrške već obaveza i odgovornost, poručio je predsjednik Srbije.

"To je dio našeg ozbiljnog pristupa, jer Srbija mora da brine o Srpskoj. Srbija mora da pokazuje odgovornost prema Srpskoj. Srbija uvijek mora da bude dostupna i uvijek mora da bude na raspolaganju Srpskoj. I to ljudi u Srpskoj, uvjeren sam da znaju, i dobro je da znaju", kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

Vučić je poručio i da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali da joj niko ne može oduzeti pravo da podržava Republiku Srpsku, njen opstanak i narod. Rukovodstvo Republike Srpske zahvalilo je pomoći koja u Srpsku stiže u kontinuitetu. Srbija je uvijek uz nas, a njena pomoć nam nije važna samo materijalno nego i kao vid ohrabrenja, poručio je srpski član bh. Predsjedništva.

"Nikada odnos Srbije nije bio ovako konkretan, jasan i neupitan, kao što je to sada. Zahvaljujući predsjedniku Vučiću koji je postavio takve političke okvire, mi danas možemo da se pohvalimo da u svakoj lokalnoj zajednici imamo bar jedan projekat koji se radi sredstvima Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Cijenimo naravno sve ono što Srbija radi za Republiku Srpsku. Ugodno je građanima Republike Srpske znati da u Srbiji ne postoje vrata na koja morate kucati, zato što su ta vrata uvijek otvorena za nas, za naše potrebe, i za sve ono što jeste interes Republike Srpske, naših institucija i građana", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ključevi sanitetskih vozila su uručeni direktorima domova zdravlja u Istočnom Starom Gradu, Foči, Čajniču, Petrovu, Brodu, Bileći, Kostajnici, Gacku, Ribniku, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Tesliću, Kalinoviku i Kneževu. Načelnici ovih opština, koji su takođe bili danas u Banjaluci, ne skrivaju zahvalnost Srbiji što njihovi domovi zdravlja mogu obnoviti svoj vozni park.

"Ja koristim ovu priliku da se u svoje lično ime i u ime opštine Kozarska Dubica, i građana Kozarske Dubice, zahvalim predsjedniku Vučiću na ovoj donaciji. Ovo nije prvi put da Opština KD upada u program pomoći Vlade Republike Srbije", kaže Radenko Reljić, načelnik Opštine Kozarska Dubica.

"Sanitetsko vozilo za opštinu Teslić, i za svaku opštinu u Republici Srpskoj znači život, znači spasavanje života. Zamislite za jedan vijek tog vozila koliko će ljudi, ljudskih života biti spašeno", kaže Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić.

"Ovo je jedan pomak i daje ne samo neku nadu, nego i podstrek svim zaposlenim da u ovoj situaciji izdržimo i radimo na dobrobit naših građana"; kaže Miroslav Drljača, načelnik Opštine Novi Grad.

Vučić je najavio nove zajedničke projekte, ali i novu pomoć za Srpsku. Rekao je da je sinoć stigla donacija od 10.000 testova na korona virus, a da je danas uplaćeno 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Mrkonjić Gradu i Šipovu. Srbija takođe planira da preuzme većinu troškova za spomenik i spomen-dom poginulima na Petrovačkoj cesti. Prema Vučićevoj računici, u prethodne dvije godine Srbija je izdvojila 59,2 miliona evra za projekte u Republici Srpskoj.
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.