Alarmantna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj

  • 25.10.2020. 18:21

Redukovano radno vrijeme ugostiteljskih objekata. I to je jedna od mjera koju građani Srpske mogu da očekuju u narednim danima. Najavljuje to srpski član BH predsjedništva.  Razlog - sve lošija epidemiološka situacija. 

"To će svakih sedam dana će se analizirati. Redukcija će ići na 10 sati. U 22 naveče će se zatvarati. Moram da kažem svima da oni koji ne budu se pridržavali mjera da će biti zatvarani objekti. Da ćemo imati rigoroznu kaznenu politiku. Ja to ne želim, ali molim sve ljude da se pridržavaju mjera", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Za ljekare UKC-a, redukovanja radnog vremena nema. Naprotiv, posla su im pune ruke. Iz dana u dan im pristižu desetine pacijenata. Zabluda je da od korone obolijevaju samo starije osobe sa drugim bolestima. I mladih pacijenata je sve više. Bolničkih kapaciteta, s druge strane, sve manje.

"Ja se bojim da ćemo ukoliko ne dođe do pada u narednim danima, odnosno ako se ne intenziviraju mjere nošenja zaštitne opreme u prvom redu maske koja smatram da najviše štiti, plus socijalna distanca, da ćemo imati jednu katastrofu", poručio je Saša Dragić, šef Odjeljenja poluintenzivne njege za nehirurške grane.

Ništa bolje stanje nije i na istoku Srpske. Bijeljina je juče dobila kovid bolnicu. Tamo su već smještena 23 pacijenta, od kojih je većina onih sa ozbiljnim simptomima. Zabrinuti su i u Zvorniku. 

"Naši sugrađani i mi svi zajedno plaćamo cehove nekoliko organizovanih svadbenih veselja, punoljetstava, gdje je bilo i po 300, 400 i više gostiju", kaže Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Odgovorno ponašanje je zato i dalje jedina prevencija. A čak ni to ne bi trebalo da bude teško. Maska, dezinfekcija i distanca, i katastrofa može da bude spriječena.