Aktivnosti MUP Srpske u okviru borbe protiv trgovine ljudima

  • 23.09.2020. 10:45

U organizaciji Koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj u prostorijama Policijske uprave Prijedor održan je prvi sastanak Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima Prijedor.

Regionalni monitoring tim za borbu protiv trgovine ljudima Prijedor je koordinirajuća struktura osnovana u cilju unapređenja funkcionalnih veza između javnih tužilaštava, policije, inspekcije rada i ustanova socijalne zaštite i drugih nadležnih institucija koje učestvuju u sprovođenju aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju trgovine ljudima.

Osim Regionalnog tima Prijedor, Odlukom Vlade Republike Srpske osnovani su i timovi u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Stalni članovi regionalnih timova su policijski službenik nadležne policijske uprave, okružni tužilac mjesno nadležnog okružnog tužilaštva, inspektor rada nadležne organizacione jedinice Republičke uprave za inspekcijske poslove i predstavnik centra za socijalni rad.

Na sastanku je analiziran pravni, stateški okvir i institucionalni okvir za suprotstavljanje trgovini ljudima, kao i aktuelna problematika i trendovi trgovine ljudima na području regionalnog tima Prijedor.

Usvojeni su sljedeći zaključci:

- U potpunosti staviti u funkciju regionalne monitoring timove za borbu protiv trgovine ljudima,

- Unaprijediti krivično gonjenje krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, a naročito u okviru mreže tužilaca i istražilaca u Republici Srpskoj,

- Razviti kapacitete institucija uključenih u suzbijanje trgovine ljudima,

- Unaprijediti zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Sastanci regionalnih timova održani su u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Banjaluci, i Bijeljini, dok će prvi sastanak regionalnog monitoring tima Doboj biti održan naredne sedmice.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)