Milorad Dodik

Ako Kosovo dobije stolicu u UN-u, potpuno legitimno isto to može tražiti i Srpska

  • 16.07.2018. 12:59

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da svaki pokušaj da se Kosovo etablira u UN kao međunarodno priznata država stvara mogućnost da i Republika Srpska potpuno legitimno to isto traži, te poručio da u to niko ne treba da sumnja.

Dodik je istakao da treba insistirati na povezivanju pitanja Kosova i Metohije i Republike Srpske jer je riječ o gotovo identičnim okolnostima, uprkos tvrdnjama stranaca da Albanci imaju pravo na samostalnu državu, a Srbi nemaju. 

"Bivši britanski ambasador /Čarls/ Kraford na jednom skupu u Budimpešti rekao je da je međunarodna zajednica nepravedna i da nema iste standarde: za Kosovo će reći da tamo žive dva naroda koja se ne podnose i međunarodna zajednica kaže - u redu, Albanci imaju pravo, raziđite se. A, u BiH isto tako postoje narodi koji kroz istoriju ratuju, a tamo je međunarodna politika - `Ćuti, biće kako mi kažemo`. Ali, to nikada nije za sva vremena", izjavio je Dodik za "Sputnjik". 

On je istakao da nije političar koji je spreman da kod Srba gradi iluziju o BiH jer je Srbima bilo dovoljno iluzija za dvije Jugoslavije. 

Dodik je naglasio da vjeruje da u BiH - kao oronuloj i propaloj zemlji koja se održava isključivo intervencionizmom stranaca prema "refleksu mirovnog sporazuma koji su bitno oskrnavile zapadne zemlje" - neće doći do sukoba, nego da će se zajedničke institucije urušiti i da će "samo prihvatiti legitimitet onog što samo po sebi funkcioniše". 

"A, Republika Srpska jedina ima šansu da samostalno funkcioniše", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li Srpska može da traži samostalnost ukoliko Priština bude insistirala na stolici u UN. 

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je posvećen funkcionisanju mira i da Srbi nemaju razloga za otvaranje bilo kakvog sukoba. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић