Gradonačelnik Gradiške

Adžić: Međunarodni grant je dokaz rada u korist građana

  • 16.10.2019. 12:18

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je potpisivanje ugovora, o dodjeli međunarodnog granta od 14 miliona evra za izgradnju kanalizacije i gradskog prečistača, dokaz da su međunarodni donatori prepoznali da gradska uprava želi da radi u korist građana i privrednika.

Adžić je na konferenciji za novinare u Gradišci ocijenio da sama činjenica da je Njemačka razvojna banka prvi put nekome dala čisti grant - bez obaveze kreditnog zaduženja, dovoljno govori kakvo mišljenje međunarodni donatori imaju o lokalnoj upravi u Gradišci.

"Trudili smo se da u prethodnom periodu mijenjamo način poslovanja, a naše učešće u UNDP-ovom projektu MEG bila je odskočna daska jer smo 2016. godine bili sedamnaesta od 18 lokalnih zajednica koje učestvuju u projektu, a sada smo prvi na toj rang-listi", istakao je Adžić.

Adžić je naglasio da je Gradska uprava Gradiška uvela jednokancelarijsko poslovanje i investitori za sedam dana mogu da dobiju lokacijske uslove za građenje, za pet dana građevinsku i 15 dana upotrebnu dozvolu.

"Gradska uprava ima BFC standard, kao lokalna uprava sa povoljnim poslovnim okruženjem, a od prošle godine snižene su takse i administrativne naknade za privrednike, gdje se odričemo oko 200.000 KM godišnjih budžtskih prihoda i ostavljamo ih u privrednom sektoru", naveo je Adžić.

On je podsjetio da je juče u Sarajevu potpisan ugovor između grada Gradiška, Vlade Republike Srpske, Savjeta ministara u tehničkom mandatu i Njemačke razvojne banke i Švajcarske razvojne agencije (SEKO).

Adžić je pojasnio da je Švajcarska razvojna agencija dodijelila grant od 3,8 miliona evra, a Njemačka razvojena banka 10,26 miliona evra za projkte rekonstrukcije i dogradnje postojećih 27 kilometara primarne kanalizacione mreže, te izgradnju oko 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže i glavnog gradskog prečistača u Gradišci.

On je istakao da realizacija ovih projekata u prvom redu ima za cilj zaštitu vodoizvorišta u Žeravici, kao i da obezbijedi kvalitetan sistem odvoda i prečišćavanja oborinskih i fekalnih voda na području grada i prigradskih naselja.

Adžić je rekao da su pred Gradskom upravom Gradiška novi izazovi, jer mora da pokaže da može da realizuje tako velike projekte.

"Već smo preduzeli određene korake i paralelno spremali tim za realizaciju projekata, gdje smo angažovali mlade stručnjake koji su prošli niz obuka", dodao je Adžić.

On je naveo da je Njemačka razvojna agencija završila tendersku proceduru izbora implementacionog konsultanta, sa kojim očekuje da će već od narednog proljeća započeti pripremu tenderske dokumentacije za dalju relizaciju projekata.

"U naredne četiri godine Gradiška će biti veliko gradilište, a nakon toga prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja će imati potpuno riješen problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada i prigradskih naselja", naveo je Adžić.

Adžić je naglasio da će Gradska uprava i dalje voditi proaktivnu politiku prema međunarodnim donatorima i razvojnim agencijama zemalja članica EU, podsjetivši da je nedavno dobijen i grant od Češke razvojne agencije, za izgradnju vodovoda prema mjesnoj zajednici Orahova.

"Nastavićemo da radimo sa UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama, svjesni da, samo ako radimo sistemska riješenja, možemo da dobijemo podršku za naše projekte. Međunarodni donatori ne žele da daju sredstva za projekte koji će biti mrtvi nakon realizacije, nego za one koji će biti samoodrživi i mi radimo u tom pravcu", rekao je Adžić.

On je istakao da će sredstva granta, za koji su juče potpisani ugovori, biti operativna nakon ratifikacije ugovora u Parlamentarnoj skupštini BiH, a da bi radovi trebalo da počnu sljedećeg ljeta i završeni u roku od četiri godine.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisali su juče u Sarajevu sa projektnim menadžerom Njemačke razvojne banke Štefanom Rabeom dva ugovora o grantu za projekte u Gradišci, vrijedne oko 14 miliona evra.

Тагови:
  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.