Istočno Sarajevo

9. septembar - Dan sjećanja na žrtve NATO agresije

  • 26.08.2019. 19:11

Tri tone osiromašenog uranijuma koje je NATO bacio na Republiku Srpsku nije ništa drugo nego agresija nad srpskim stanovništvom.

Posljedice su i dalje vidljive. Sve više oboljeljih od malignih bolesti. NATO bombama bile su mete civili i civilni objekti. Gađani su i rezervoari za vodu koji ni danas ne bi smjeli da se koriste. To je slučaj u Kalinoviku, kada je ta opština, pored Han Pjeska i nekada srpskih Hadžića, postala vodeća u broju oboljelih od kancera.

"Veliki broj oboljelih u postratnom periodu i još uvijek na broj stanovnika u jako veliki broj kancerogenih bolesti", rekla je Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovik. 

Otvaranja vrata NATO-u, u BiH je postalo glavno političko pitanje. Brojni dokazi, srpske žrtave i odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, za političko Sarajevo nisu predmet interesovanja. I dok je ANP glavni uslov za formiranje vlasti na BH nivou, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik već je bezbroj puta rekao da neće pristati na bilo kakve ucjene, jer volja naroda Srpske je da ne želi u NATO. A, da su građani u Srpskoj nepokolebljivi potvrđuju i bilbordi u Istočnom Novom Sarajevu. 

Upravo u toj opštini danas je iz gradske uprave poslata još jedna poruka - da će 9. septembar od danas biti datum posvećen svim žrtvama NATO bombardovanja.

"I ovo naše obilježavanje treba da pošalje još jednom poruku o stavu Republike Srpske da nismo kratke pameti, da pamtimo, spremni smo da sarađujemo, ali svoje žrtve ne zaboravljamo", istakoa je Radomir Graonić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

"Postoji inicjativa da se u budućnosti izgradi jedno spomen obilježje posvećeno NATO bombardovanju i žrtvama NATO bombardovanja na ovom području i području cijele Republike Srpske o čemu ćemo morati duže vremena da razgovaramo kako bi izabrali najreprezentativnije mjesto za jedan takav spomenik", naglasio je Nenad Vuković, gradonačenik Istočnog Sarajeva. 

9. septembar datum je kada su od NATO bombi poginuli brat i sestra Radmila i Radenko Galinac. Vraćajući se sa pomena nastradalom bratu, postali su među prvim civilnim žrtvama NATO agresije. Žrtava je bilo i u ratnoj bolnici i oko nje.

"Gdje su gađali našu bolnicu "žica" na Ilidži, gdje su poginuli dvoje supružnika Kneževići, ispred same bolnice. Zašto je bila kriva crkva taj dan u Blažuju i ona je građana taj dan, gdje je bilo dosta ranjenih", istakao je Goran Šehovac, predsjednik Boračke organizacije Istočna Ilidža. 

Istraživanja su pokazala da u Srpskoj od kancera, na godišnjem nivou, oboli više od 5.000 ljudi. Sljedeće godine, Srpska i Srbija zajedno bi trebalo da traže odštetu od zemalja učesnica NATO agresije, zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom tokom agresije na dvije države.
 

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)