Alen Šeranić potvrdio

24 nova slučaja zaraze virusom korona u Srpskoj

  • 24.03.2020. 19:09

24 nova slučaja zaraze virusom korona, potvrđena su danas u Srpskoj. 13 jutros i 11 poslijepodne.

Od toga je 12 muškaraca i 12 žena. 16 ih je iz Banjaluke, dvoje iz Laktaša, troje iz Kozarske Dubice, dvoje iz Broda i jedno iz Teslića. Svi su stabilnog zdravstvenog stanja. U Srpskoj je sada zaraženo ukupno 114 osoba. 

"Kada je slučaj trenutno sa odjelom infektološkim na UKC-u Republike Srpske trenutno na tom odjelu imamo jednu osobu na respiratoru, jednu osobu teže kliničke slike i 10 osoba srednje teške kliničke slike. Trenutno u izolaciji hospitalizacije UKC-a osoba koji su zbog simptoma koji su se javili i očekuju da se uzmu i urade nalazi na prisustvo virusa korona nalazi se 14 osoba", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministar Šeranić poručuje da će se testiranje na korona virus raditi intenzivnije. Svi zaraženi, koji nemaju simptome, ili imaju blage simptome, više neće boraviti u kući. Moraće u izolaciju u Studentski centar "Nikola Tesla" u Banjaluci, koji je ispražnjen. Oni sa težom kliničkom slikom, i dalje će na UKC.

"S obzirom da smo nabavili određenu količinu testova putem Instituta za javno zdravstvo i UKC-a u ovoj sedmici očekujemo oko 1.500 do 2.000 testova plus što očekujemo sa kraja ove sedmice donaciju UNDP-a sa zajedno 25.000 testova koje planiramo nabaviti naredne sedmice, sa tim se okrećemo testiranju svih onih koji su kroz epidemijološku amnenezu označeni kao kontakti lica koja su bila pozitivna", istakao je Šeranić.

Među novozaraženim je i jedan hirurg iz Banjaluke. Šeranić kaže da ta osoba nije zaražena na UKC-u, i infekcija je nastala van zdravstvene ustanove. Danas su testirane osobe iz njegovog bliskog kontakta i svi su negativni. Ministar zdravlja kaže da je trend rasta broja onih koji se stavljaju pod nadzor manji, jer je manji i brojao nih koji ulaze u BiH, nakon uvođenja oštrijih mjera. Nove mjere se uvode svakodnevno. Moguća je i ona o zabrani okupljanja više od troje ljudi na javnom mjestu.

Od juče je obavezno i nošenje maski na svim javnim mjestima. S obzirom na nestašicu maski u apotekama, nadležni preporučuju i korišćenje maramica ili šalova.

"Svi oni koji se kreću na javnim mjestima moraju da nose zaštitne maske ali i svi oni koji rade, naročito koji su u dodiru sa drugim ljudima na svom poslu, moraju da nose zaštitne maske", naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Već drugi dan je u funkciji i šatorski karantin na graničnom prelazu u Gradišci. 14-o dnevni karantin obavezan je za sve koji ulaze u BiH.

"Granična policija sva lica koja kontroliše dok pripadnici MUP-a ne dođu, ne sprovedu ih ovdje, kada ih sprovedu, ide ova procedura koju sam rekao, ljekarski pregled, zdravsveni inspektor i smještanje u karantin", naglasio je Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Oprez nije na odmet, ali nema razloga za strah. Poručio je to v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske, Branislav Zeljković, gostujući u ATV-ovom Dosijeu. Kaže da građani treba da se osjećaju sigurno, jer za njih radi cijeli zdravstveni sistem.

"Ono što je najbitnije je da u cijelom procesu svako zna svoju ulogu, da kolege ljekari i srednji kadar koji je jako važan, znaju da su podrška jedni drugima, da građani budu svjesni da je zdravstvenih radnika uvijek manje nego građana i da je svaki zdravstveni radnik nama zlata vrijedan", rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Predsjednica Srpske juče je najavila nabavku još 25.000 testova. Pomoć je Srpskoj obećala i Srbija. Na jučerašnjem sastanku srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, dogovoreno je da Srbija Srpskoj pomogne namirnicama, lijekovima i medicinskim aparatima.