Istorijski sporazum

Zvanično prihvaćen naziv Republika Sjeverna Makedonija

11:12, 17.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Grčka i Makedonija potpisale su danas istorijski sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dvije države zbog imena Makedonije.

Grčka i Makedonija potpisale su danas istorijski sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dvije države zbog imena Makedonije.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. 

Ovim sporazumom, koji su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskoj jezera potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas, kao i posrednik UN u sporu Metju Nimic, obuhvaćeno je i strateško partnerstvu između dvije zemlje. 

Ime države Republika Sjeverna Makedonija koristiće se "erga omnes" (za opštu upotrebu), jezik je priznat kao makedonski, a državljanstvo kao makedonsko/Republike Sjeverne Makedonije. 

Ceremoniji potpisivanja dogovora, na poziv premijera Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, prisustvovali su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han, te izaslanik generalnog sekretara UN Rozmari Di Karlo. 

Makedonska delegacija predvođena primijerom Zaevom, u kojoj su i vicepremijeri Radmila Šećerinska, Bujar Osmani i Oliver Spasovski, kao i šef diplomatije Nikola Dimitrovski na obalu Prespanskog jezera doputovali su čamcem. Grčka delegacija dočekana je aplauzom. 

U selu Psarades živi oko hiljadu stanovnika, a cijeli region Lerina danas je pod jakim policijskim obezbjeđenjem. 

Nakon ceremonije potpisivanja delegacije dvije zemalja odlaze na makedonsku obalu Prespanskog jezera, u Oteševo, gdje će biti priređen svečani ručak. 

Grčki mediji javili su da je u Psaradesu došlo su sukoba male grupe demonstranata i policije koja obezbjeđuje mjesto današnjeg događaja. 

Grupa građana, uglavnom desničara, pokušala je da probije policijski kordon uz upotrebu sile. Demonstranti su bacali kamenice na policajce, a policija je odgovorila suzavcem. 

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast. 

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vođeni su od 1992. godine.