Direktor centra "Simon Vizental"

Zurof: "Većina u Hrvatskoj nostalgična prema ustaštvu"

  • 30.08.2019. 18:36

Direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof kaže da u hrvatskom društvu postoji borba između većine, koja se nostalgično odnosi prema ustaštvu, i manjine koja razumije koliko je fašizam opasan i kakve su zločine činile ustaše.

Zurof je za televiziju N1, upitan da li će se promijeniti nešto pa da i Jevreji i Srbi (iz Hrvatske) prisustvuju centralnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca u organizaciji zvanične Hrvatske koju godinama bojkotuju, rekao da to zavisi od hrvatskog društva.

"Drugim riječima, u njemu postoji borba između većine, koja po mom mišljenju osjeća nostalgiju prema ustaštvu, naspram značajne manjine, koja im se suprotstavlja i koja razume koliko je fašizam opasan i kakve zločine su činile ustaše. To je večni sukob u hrvatskom društvu i morate da se nadate da će ljudi, koji se protive ustaštvu, na kraju pobediti", istakao je Zurof.

Zurof dodaje da "nije ni čudo što ljudi odlaze na Tompsonove (Marko Perković Tompson) koncerte", kada predsjednica Hrvatske (Kolinda Grabar Kitarović) pozira sa ustaškom kapom u Kanadi sa hrvatskim emigrantima "koji veličaju Hrvate koji su pobjegli u Argentinu iz Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata, koja je bila prepuna ratnih zločinaca i masovnih ubica, poput Ante Pavlovića i Dinka Šakića".

"Tako da, ako Kolinda kaže da joj je omiljeni pjevač Tompson, kakvu onda poruku šalje, da su njegov fašizam i ultranacionalizam u redu?", upitao je on.

Na pitanje zašto se i dalje priča o događajima od prije 80 godina i zašto postoje različiti brojevi žrtava, Zurof navodi da je potrebno ustanoviti međunarodnu komisiju koju će činiti ugledni stručnjaci, kako bi se sprovela istraga o žrtvama Jasenovca, jer u suprotnom, kako kaže, nikada nećemo imati validan broj.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник