Optužnica na preispitivanju

Zoran Marjanović izašao iz zatvora FOTO/VIDEO

  • 13.07.2018. 08:18

Poslije skoro deset mjeseci, Zoran Marjanović, optužen za ubistvo supruge Jelene, izašao je u četvrtak po podne iz pritvora. Zagrljen sa advokatom, pozdravio je čuvare uz osmijeh i reči - uspjeli smo! 

Apelacioni sud usvojio je žalbe njegovih branilaca i odlučio je da ukine rješenje Višeg suda. Pritom, ova odluka odnosi se samo na njegov boravak iza rešetaka, dok je optužnica, kojom se tereti za teško ubistvo, i dalje na preispitivanju.

Žalbe na pritvor koji je Marjanoviću ponovo produžen 25. juna, koje su prošle nedelje podnijeli branioci Aleksandar Zarić i Stefan Jokić, apelacija je uvažila, a tužilaštvo na ovu odluku više ne može da se žali.

"Pritvor je ukinut i naredili smo da se Zoran Marjanović odmah pusti", potvrdila je za "Novosti" portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Okosnica žalbe na pritvor čini iskaz male Jane Marjanović koja je nedavno saslušana, kao i pitanje uznemirenja javnosti, što je Apelacioni sud naposlijetku uvažio.

"Nasuprot zaključku prvostepenog suda, Apelacioni sud nalazi da u odnosu na okrivljenog Marjanovića ne stoje razlozi za produženje pritvora. Sud smatra da okolnosti koje su u ranijem periodu ukazivale na postojanje osnova za pritvor, nisu takvog intenziteta te da samim tim ne ukazuju da je nužno zadržavanje okrivljenog u pritvoru po zakonskom osnovu po kojem je određen (uznemirenje javnosti)", objasnila je Piljićeva.

Prema obrazloženju ovog suda, neophodno je razdvojiti uznemirenje javnosti koje može da ugrozi pravično vođenje krivičnog postupka, od same zainteresovanosti javnosti za ovaj konkretan slučaj, na koji se poziva Viši sud.

"Nije sporno da je ovaj predmet izazvao veliku pažnju javnosti još od trenutka nalaženja tela sada pokojne Jelene Marjanović. Međutim, prvostepeni sud navedenoj okolnosti daje pogrešan značaj",navodi Apelacija.


U ovom konkretnom slučaju, kako naglašavaju, ne postoje okolnosti koje ukazuju da je usljed načina izvršenja djela ili težine posljedica, uznemirenje javnosti takvo da može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka na šta se osnovano ukazuje izjavljenim žalbama branilaca okrivljenih.

Od ubistva Jelene Marjanović 2. aprila 2016. prošlo je više od dvije godine, što je za ovaj sud dug vremenski period.

Vrijeme koje je proteklo od izvršenja krivičnog djela svakako ukazuje da intenzitet uznemirenja javnosti koji se u svakom slučaju može stepenovati, nije isti kao u prethodnom periodu", 

Što se tiče optužnice koja je podignuta poslije dopunjene istrage - Marjanovićevi advokati su je u četvrtak dobili, kako "Novosti" saznaju, pa će tek sljedeće sedmice da pišu Višem sudu odgovore na nju.

Jedan od branilaca, Stefan Jokić, Zorana je dočekao po izlasku iz Okružnog zatvora, a oni će u njegovo ime govoriti za medije ubuduće. Jokić je prokomentarisao da je odbrana očekivala ovu odluku suda.

"Istina je pobijedila", rekao je Jokić. 

"Krivični postupak protiv Zorana je i dalje u toku, ali dokazi protiv njega ne postoje. Čekamo da vidimo obrazloženje. Zoran Marjanović zasad neće davati izjave za medije, već će to u njegovo ime činiti advokati, odnosno odbrana. Ja ću ga odvesti kući, porodica neće doći po njega. To je sve što trenutno mogu da kažem", naveo je Jokić.


Advokat Aleksandar Zarić podsjetio je da je vijeće Apelacionog suda već tri puta ukidalo rješenja o produženju pritvora, poslije čega mu je u sljedećem stepenu ipak produžavan.

"Ne postoji osnovana sumnja u ovom slučaju", naglašava Zarić. 

"Apelacioni sud ukinuo je Zoranu Marjanoviću pritvor tek sada, nakon što je saslušana Jana. Vidi se da nema dokaza. Viši sud je taj koji je zahtijevao njeno svjedočenje nakon što je vratio optužnicu tužilaštvu. Inače, već je sudija za prethodni postupak jednom odbio da uvaži uznemirenje javnosti kao osnov za pritvor", kaže Zarić.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина